Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
22.03.2023 12:35

Mestské lesy začali s najväčšou výsadbou stromov za posledné roky


Snímka zdroj: (bbonline.sk).


Mestské lesy Banská Bystrica začali v týchto dňoch s jarným zalesňovaním. V lesoch, ktoré vlastní samospráva, tento rok pribudne 37 650 stromčekov, z toho najviac, 11 550 smrekov.


Doteraz ide o najväčšiu výsadbu stromov za posledné roky. Informoval o tom Miroslav Strelec z kancelárie banskobystrického primátora.

"Zvýšeným zalesňovaním reagujeme najmä na minuloročné sucho, ktoré spôsobilo uschnutie časti sadeníc vysadených v minulých rokoch, ako aj odumretie väčšieho množstva starších stromov. Tie boli suchom oslabené a napadnuté podkôrnym hmyzom. Aj keď väčšina našich porastov sa obnovuje prirodzene zo semien dospelých stromov, zalesňovaním sa snažíme najmä o drevinovú pestrosť, aby budúce lesy boli odolné a ekologicky stabilné," vysvetlil riaditeľ mestských lesov Blažej Možucha s tým, že snahou lesníkov je obhospodarovať ich prírode blízkymi a trvalo udržateľnými spôsobmi.

Lesy vo svojom okolí obhospodaruje mesto takmer už 770 rokov. Nachádzajú sa v nadmorskej výške od 340 až po 1498 metrov nad morom. Zalesňovať sa vždy začínajú najskôr v nižších polohách okolo mesta a postupne sa pokračuje až pod hrebene Veľkej Fatry a Kremnických vrchov. Kým v roku 2021 bolo vysadených vyše 15 000 stromčekov, vlani ich bolo okolo 25 000.

"Na zalesňovanie využívame hlavne miestnych ľudí, ktorí s tým majú dlhodobé skúsenosti a majú vzťah k lesu. Snažíme sa takouto formou aj o podporu regiónu. Les rastie sto i viac rokov. Našu prácu tak budú hodnotiť až generácie po nás. Je dôležité, aké lesy im zanecháme. Do zalesňovania sa podľa možností preto zapoja aj žiaci materských, základných a stredných škôl v rámci aktivít lesnej pedagogiky," konštatoval hlavný inžinier mestských lesov Jozef Jankov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2016
V tomto roku lesníci zasadili takmer 15 miliónov stromčekov
Štátny podnik Lesy SR ukončil začiatkom decembra jesennú obnovu lesa, pri ktorej vysadil viac ako 1,7 milióna sadeníc lesných drevín.
viac
11.10.2019
Enviromestom chce byť stále, nielen počas súťaže
Mesto pod Urpínom zvíťazilo v druhom ročníku tohtoročnej súťaže Enviromesto v kategórii Ochrana prírody a krajiny, zelená infraštruktúra, ktorú vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská agentúra životného prostredia v Banskej Bystrici.
viac
20.04.2020
V mestských lesoch pribudne asi 20 000 nových stromčekov
V rámci jarnej výsadby lesných pozemkov v banskobystrických mestských lesoch pribudne približne 20 000 kusov nových stromčekov.
viac
04.12.2020
B. Bystrica obnoví ďalšiu MŠ z nórskych fondov
Obnovy sa už čoskoro dočká i Materská škola (MŠ) na Šalgotarjánskej ulici na banskobystrickom sídlisku Fončorda.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %