Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
31.08.2023 07:00

Mestskí poslanci vyhoveli protestu prokurátora vo veci poplatkov v MŠ


Ilustračná snímka: (tasr).


Prešovskí mestskí poslanci v stredu na svojom rokovaní vyhoveli protestu prokurátora. Týka sa poplatkov v materských školách (MŠ) počas letných prázdnin. Tie boli odlišné ako počas roka.


Mestské zastupiteľstvo od apríla schválilo zvýšenie príspevku počas letných prázdnin z desiatich na 20 percent z výšky príspevku uhrádzaného mimo letných prázdnin. Dôvodom mali byť vyššie náklady spojené s menším počtom žiakov, a tým finančné problémy. Desať dní v materskej škole počas letných prázdnin stálo spolu so stravou 93 eur.

"Prokurátor povedal, že zo zákona sa musí vyberať tak, ako je to v iných mestách, na celý mesiac. Čiže len čo dieťa príde do škôlky, hoci len na jeden deň počas prázdnin, musí zaplatiť poplatok za celý mesiac a suma musí byť rovnaká počas celého roka," uviedol primátor František Oľha.

Zastupiteľstvo vyhovelo protestu prokurátora a následne poslanci schválili všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré reflektuje jeho pripomienky. "Takže nielenže sme vyhoveli, ale hneď sme zjednali aj nápravu. Ťažko povedať, či sa tomu dalo vyhnúť. Už aj v rozprave zaznelo, že je to VZN, ktoré dlhodobo v meste Prešov platilo. Podobné nariadenie - a neberte to ako výhovorku - však platí aj v iných mestách, čiže je to polemika, či áno či nie. Argumenty prokurátora jednoznačne hovorili, že pravdu má aj napriek tomu, že niektorí poslanci povedali, že pravdu nemá, čiže radšej sme vyhoveli a riadili sme sa odporúčaním prokurátora," skonštatoval Oľha.

Na otázku, či môžu rodičia detí požadovať vrátenie finančného rozdielu, odpovedal, že súdnou cestou by to mohli vymáhať. "Reálne my sme len zmenili pravidlo na základe názoru prokurátora. Stále nie je asi reálny dôkaz, pretože nedošlo k súdnemu sporu medzi mestom Prešov a prokurátorom, ktorý by bol rozhodnutý v niečí prospech," dodal Oľha.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2019
Predškoláci sa môžu zapojiť do Malej logickej olympiády
Celoslovenská iniciatíva Rozumieme nadaným odštartuje v týchto dňoch štvrtý ročník súťaže Malá logická olympiáda. Opäť je určený predškolákom. Súťaž preverí ich jednoduché logické myslenie, pamäť, tvorenie pojmov i precvičovanie jemnej motoriky.
viac
17.10.2020
Kremnicskí poslanci poplatky za odpad nezvýšili, mesto to môže stáť 188-tis. eur
Obyvatelia Kremnice nebudú za odpad platiť viac ako doposiaľ, poslanci mesta na štvrtkovom (15. 10.) mestskom zastupiteľstve neschválili všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o zvýšení miestneho poplatku za odpady.
viac
01.03.2021
Nové Mesto by mohlo po prázdninách otvoriť škôlky a prvý stupeň škôl
Bratislavské Nové Mesto by mohlo po prázdninách otvoriť všetky svoje materské školy a tiež prvý stupeň základných škôl. Starosta Rudolf Kusý ubezpečuje, že mestská časť urobí všetko pre to, aby boli školy a škôlky bezpečným miestom.
viac
10.02.2022
Brezno za 7 rokov investovalo do obnovy MŠ a ZŠ vyše 4 miliónov eur
Do materských škôl (MŠ) a základných škôl (ZŠ) vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti mesto Brezno za posledných sedem rokov investovalo viac než štyri milióny eur, čo je najviac za posledné desaťročia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %