Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
20.03.2023 11:40

Mestský úrad v Žiline bude mať vegetačnú zelenú strechu


Snímka zdroj: (Mesto Žilina).


Na budove Mestského úradu v Žiline začínajú s výstavbou vegetačnej zelenej strechy.


Informovala o tom hovorkyňa mesta Barbora Zigová s tým, že takáto strecha má mnoho pozitív - pomáha zadržiavať vlhkosť, reguluje teplotu, v zime udržuje teplo a v lete chladí.

"Budova úradu bola postavená takmer pred 40 rokmi a preto je dôležité, aby dnes spĺňala nielen technologické či úsporné, ale tiež ekologické parametre. Zelené strechy patria k jedným z adaptačných opatrení, ktoré prinášajú do miest príjemnejšiu klímu a robia ich odolnejšími. Ich benefity sa prejavia aj na redukcii nákladov na vykurovanie a chladenie," vysvetlil žilinský primátor Peter Fiabáne.

Dodal, že vegetačná strecha bude mať estetickejší vzhľad. "Zároveň bude mať výrazný vplyv na zadržiavanie vody na území mesta, ochladzovanie klímy a tlmenie hluku okolitého prostredia," zdôraznil Fiabáne. Okrem ochrany pred teplotnými výkyvmi budú vegetačné vrstvy zadržiavať zrážkovú vodu, čím sa zníži množstvo odvádzanej vody do kanalizácie. Práce budú robiť od apríla do júna tohto roku, v závislosti od poveternostných a klimatických podmienok.

Vybudovanie novej vegetačnej zelenej strechy robí žilinská samospráva cez projekt Zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy v meste Žilina. Celková cena projektu je 215 339 eur a je finančne podporený z Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.09.2016
Rekonštrukcia ušetrí mestu vyše stotisíc eur ročne
Liptovskomikulášska radnica získala maximálnu výšku príspevku na projekt zníženia energetickej náročnosti objektu mestského úradu, takmer dva milióny eur. V súčasnosti už v plnom nasadení pracujú stavbári na rekonštrukcii.
viac
15.01.2021
Židovská škola bude po rekonštrukcii centrom pre vzdelávanie a kultúru
Mesto Levice zrekonštruuje národnú kultúrnu pamiatku - bývalú židovskú školu v centre mesta. Financie na rekonštrukciu získala samospráva z nórskych fondov, informoval o tom primátor Ján Krtík.
viac
23.02.2021
Petržalka odštartuje architektonickú súťaž na nové zariadenie pre seniorov
Petržalka starne a pribúda tu čoraz viac seniorov, ktorí sú odkázaní na pomoc mestskej časti. Aj preto už v apríli 2021 chystá mestská časť architektonickú súťaž na nové zariadenie opatrovateľskej služby pre seniorov.
viac
05.02.2024
Budovu mestského úradu, poškodenú zemetrasením, začali opravovať
Budovu Mestského úradu v Humennom, poškodenú zemetrasením, začali opravovať. Opravu, ktorá bude stáť 43.000 eur, zaplatí radnica zo svojho rozpočtu. Ako informoval Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu, zemetrasenie spôsobilo škody na treťom, štvrtom a piatom poschodí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %