Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
03.12.2022 09:55

Michalovce pomôžu ľuďom bez domova zvládnuť mrazivé zimné noci


Stan pre ľudí bez prístrešia


Mesto poskytne počas zimy prístrešie pre ľudí bez domova. Na Staničnej ulici, v blízkosti Útulku Slovenského Červeného kríža, dalo mesto Michalovce postaviť celtový stan pre ľudí bez prístrešia. Túto službu mohli bezdomovci využiť aj v minulosti, v rokoch 2016 až 2019.


Celtový stan aj s vybavením zakúpilo mesto a poslúži v zimných mesiacoch ako forma nízkoprahového bývania pre ľudí bez domova, ktorí nie sú ochotní rešpektovať prevádzkový poriadok vedľa stojaceho útulku pre bezdomovcov. V stane je umiestnených 11 až 12 lehátok, ktoré poslúžia ako lôžko na prenocovanie. Vychádzame zo skúseností, že tento počet by mal byť postačujúci. Teplo v stane zabezpečuje vykurovacie teleso na tuhé palivo. Mesto taktiež finančne zabezpečilo napojenie stanu na elektrinu, zariadilo dostupnosť potrebných hygienických služieb a zabezpečilo dodávku a vývoz nádoby na komunálny odpad.

O vykurovanie, poriadok a čistotu v okolí stanu sa stará poverená osoba, ktorej mzdu hradí mesto. O bezproblémový chod tohto provizórneho nízkoprahového ubytovacieho zariadenia sa stará mestská polícia, ktorá pomáha zabezpečovať krízový režim. Ľudia bez strechy nad hlavou môžu do stanu prichádzať v čase od 15.30 do 21.30 hod. a odchádzajú najneskôr o 8.30 hodine ráno, kedy sa objekt dočasného ubytovacieho zariadenia uzatvára. Mimo tohto času môžu v stane ostať ľudia so zdravotnými problémami.

Stan slúži svojmu účelu od 1. decembra, kedy ho svätenou vodou požehnali zástupcovia gréckokatolíckej a rímskokatolíckej cirkvi. Predpokladaný termín ukončenia činnosti nocľahárne je koncom marca 2023.

Osoby, ktoré sa rozhodnú prespať v nocľahárni, musia dodržiavať stanovené pokyny a pravidlá, s ktorými sú vopred oboznámení. Ubytovanie možno napr. odmietnuť osobe, ktorá javí známky požitia alkoholu, omamných alebo psychotropných látok, alebo osobe, ktorá porušila prevádzkový poriadok zariadenia.

Autor: (ts-mesto Michalovce)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.03.2018
Mestskí poslanci odobrili koncepciu pomoci ľuďom bez domova
Bratislavskí mestskí poslanci schválili Koncepciu pomoci ľuďom bez domova v hlavnom meste. Aj prostredníctvom nej sa chce magistrát zamerať na prevenciu, zníženie počtu bezdomovcov či skvalitnenie systému poskytovaných sociálnych služieb.
viac
09.01.2024
Pomoc pre ľudí bez domova v Nitre
Najbližšie januárové dni čaká Nitru i celé Slovensko výrazné ochladenie. Denné i nočné teploty majú klesnúť pod nulu. V takomto počasí sú ľudia bez domova obzvlášť zraniteľnou skupinou.
viac
10.01.2024
Stan pre ľudí bez domova je otvorený aj cez deň, pridali i lôžka
V Michalovciach môžu ľudia bez domova v aktuálnom chladnom a veternom počasí ostať aj počas dňa v stane, ktorý pre nich zriadilo mesto. Informovala o tom hovorkyňa primátora mesta Mária Stričková.
viac
10.02.2024
Otužilci zvýraznili dôležitosť pomoci ľuďom bez domova počas zimy
Na dôležitosť pomoci ľuďom bez domova v zimnom období poukázali v sobotu predpoludním aj účastníci charitatívneho otužovania. Na bratislavských Zlatých pieskoch vstúpilo do chladných vôd jazera vyše 100 otužilcov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %