Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
10.02.2024 04:13

Otužilci zvýraznili dôležitosť pomoci ľuďom bez domova počas zimy


Ilustračná snímka, zdroj: spravy.rtvs.sk


Na dôležitosť pomoci ľuďom bez domova v zimnom období poukázali v sobotu predpoludním aj účastníci charitatívneho otužovania. Na bratislavských Zlatých pieskoch vstúpilo do chladných vôd jazera vyše 100 otužilcov.


"My sme ich nazvali Dobroborci, pretože vďaka svojmu koníčku pomáhajú šíriť myšlienku pomoci ľuďom bez domova, ktorí sú zime vystavení denne a dlhodobo, a preto je dôležité im pomáhať," hovorí Jozef Kákoš, riaditeľ Depaul Slovensko, organizácie, ktorá pracuje s ľuďmi bez domova už 17 rokov.         

"Vieme, aké je to byť v zime. My len vlezieme do vody a potom sa zohrejeme, ale ľudia bez domova nie. Osobne si naozaj neviem predstaviť, že si v zime ľahnem vonku a spím tam, a to som otužilec," povedala Soňa Rebrová, vytrvalostná plavkyňa, ktorá minulý september preplávala La Manche.         

Podľa Sčítania obyvateľov, domov a bytov z roku 2021 bolo na Slovensku vyše 71.000 ľudí bez domova, v samotnom hlavnom meste takmer 5000. "Naša organizácia denne poskytuje teplé jedlo a nocľah v bezpečí a teple viac ako 350 ľuďom bez domova. Taktiež ošatenie, hygienu, základné ošetrenie či sociálne poradenstvo. Bez pomoci iných ľudí však nevieme dostatočne pomáhať a preto ďakujeme všetkým Dobroborcom za ich podporu a pomoc," dodal Kákoš.         

Pripomenul, že Dobroborcom sa možno stať i prostredníctvom príspevku na www.adoptujsipostel.sk, takisto vyjadrením solidarity šírením myšlienky a podpory na sociálnych sieťach s označením #dobroborci a linkom na zbierku.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.03.2018
Mestskí poslanci odobrili koncepciu pomoci ľuďom bez domova
Bratislavskí mestskí poslanci schválili Koncepciu pomoci ľuďom bez domova v hlavnom meste. Aj prostredníctvom nej sa chce magistrát zamerať na prevenciu, zníženie počtu bezdomovcov či skvalitnenie systému poskytovaných sociálnych služieb.
viac
20.11.2020
Dúbravka premenila vtáčie napájadlá na kŕmidlá
Bratislavská Dúbravka zmení vtáčie napájadlá, ktoré pomáhali v lete a počas jesene na kŕmidlá. Napájacie misky na reťaziach s vtáčou plastikou preto mestská časť naplnila zrnkami a lúpanou slnečnicou. Informovala o tom hovorkyňa Dúbravky Lucia Marcinátová.
viac
17.01.2022
Bratislava spúšťa službu nízko-prahového krízového nocľahu
Mesto Bratislava spúšťa počas najchladnejších mesiacov, teda v januári a februári, krízový režim ako prevenciu pred umrznutím ľudí bez domova. Počas mrazov poskytne službu nízko-prahového krízového nocľahu.
viac
03.12.2022
Michalovce pomôžu ľuďom bez domova zvládnuť mrazivé zimné noci
Mesto poskytne počas zimy prístrešie pre ľudí bez domova. Na Staničnej ulici, v blízkosti Útulku Slovenského Červeného kríža, dalo mesto Michalovce postaviť celtový stan pre ľudí bez prístrešia. Túto službu mohli bezdomovci využiť aj v minulosti, v rokoch 2016 až 2019.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %