Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
18.10.2023 09:05

Miestne dane a poplatok za odpad budú od nového roka vyššie


Ilustračná snímka Teraz.sk


Miestne dane a poplatok za odpad v Detve budú od nového roka vyššie. Rozhodli o tom mestskí poslanci na októbrovom zasadnutí zastupiteľstva. Vyššie budú takmer všetky miestne dane s výnimkou dane za psa.


Ako ďalej uviedol hovorca mesta Milan Suja, paušálny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady sa zvýšil na 0,105 eura za osobu a kalendárny deň. Na tento rok to bolo 0,077 eura. Poplatok sa platí na celé zdaňovacie obdobie, teda na jeden rok. Mesto ho na základe písomnej žiadosti občana zníži o 50 percent za obdobie, počas ktorého sa viac ako 90 dní nezdržiaval na území mesta.         

Za stavby na bývanie a drobné stavby, ktoré majú doplnkovú funkciu pre hlavnú stavbu, zaplatia Detvania po novom 0,25 eura za meter štvorcový, v miestnych častiach to bude 0,20 eura. Za chaty a stavby na individuálnu rekreáciu sa bude platiť suma 0,70 eura za meter štvorcový.         

Podľa schváleného všeobecne záväzného nariadenia bude ročná sadzba dane z bytov zvýšená z 0,20 eura na 0,27 eura za meter štvorcový. Nebytové priestory nevyužívané na podnikanie ostávajú na doterajšej sadzbe, pri nebytových priestoroch využívaných na podnikanie ju zvýšili z 1,2 na dve eurá za meter štvorcový.         

Suja doplnil, že nové úpravy sa v Detve nedotkli sadzby dane za jedného psa a kalendárny rok. Majitelia zaplatia 12 eur za psa chovaného na území mesta a polovicu, ak je majiteľ samostatne žijúcim dôchodcom nad 65 rokov. "Štyri eurá vyjde pes v jednotlivých častiach obce a 40 eur zaplatí majiteľ, ktorý ho chová v bytovom dome," zdôraznil. "Stále platí aj oslobodenie od dane za psa získaného z útulku pre zvieratá na dobu 12 mesiacov od jeho nadobudnutia," podotkol. Daňovník však musí predložiť potvrdenie útulku, z ktorého psa získal.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.05.2018
Žilina plánuje znížiť poplatky za odpad i miestne dane
Úspora približne deväť eur ročne pre štvorčlennú rodinu v Žiline. Priniesť by ju mohla zmena v poplatkoch za komunálny odpad, ktorú aktuálne pripravuje žilinská radnica.
viac
30.12.2019
Na miestne dane si od nového roka priplatia aj Horehronci
Obedy zadarmo, chodníkový zákon, zníženie základu dane pre fyzické osoby či zvyšovanie miezd vo verejnej správe, to všetko spôsobí horehronskej metropole od budúceho roka výpadok z rozpočtu okolo 1,5 milióna eur.
viac
05.01.2021
Seniori už nebudú musieť každoročne žiadať obec o odpustenie či zníženie dane
Osoby nad 62 rokov už nebudú musieť každoročne žiadať obec o odpustenie alebo zníženie dane. Vyplýva to z novely zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, ktorá je účinná od 1. januára.
viac
15.10.2022
Schválili novelu o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálny odpad
Poslanci Národnej rady SR schválili novelu zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %