Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
30.03.2023 08:25

Miestni obyvatelia budú vítať jar na tradičnom podujatí


Snímka zdroj: (Mesto Levoča).


Levočania budú po roku opäť vítať jar na tradičnom podujatí, tentoraz sa uskutoční v priestoroch historického mestského divadla.


Vedúca oddelenia cestovného ruchu a rozvoja mesta Anna Babicová informovala, že vo štvrtok 30. apríla sú v kongresovej sále pripravené vystúpenia detí levočských škôl, ale aj ochutnávka dobovej kuchyne. Odprezentuje sa aj osem miestnych škôl a šesť remeselníkov.

Cieľom podujatia je predstaviť verejnosti tradície a zvyklosti predkov a je zamerané na oslavu veľkonočných sviatkov a prezentáciu výrobkov s ňou spojených. "Chceme aktívne zapojiť verejnosť a najmä mladých ľudí do procesu prípravy nových spoločných programov a aj zvýšiť povedomie obyvateľstva o danostiach mesta a najmä o kultúrnu identitu," dodala Babicová.

Program odštartuje o 10. hodine vystúpením detí z Materskej školy Gašpara Haina, po nich sa so svojím pásmom predstavia žiaci Základnej školy Francisciho 11. Vystúpia aj študenti Strednej odbornej školy pedagogickej (SOŠP) v Levoči. "V jarnom období k slovenskému zvykosloviu patrí vynášanie Moreny, na Spiši sa volá Šmertka. Dva týždne pred Veľkou nocou nosili dievčatá slamenú figurínu, ktorú hádzali do vody alebo sa spálila, čo znamenalo koniec zimy a po nej nastúpila očakávaná jar," priblížila pedagogička SOŠP Božena Švábová. Študentky sa predstavia s pásmom, ktoré je autenticky pripravené podľa zvykov a tradícií z obcí spod Spišského hradu.

Na ukážke dobovej kuchyne budú môcť návštevníci ochutnať obradové pečivo a hradné posúchy. "Judášovo ucho alebo aj judášov povraz je obradové pečivo používané a pripravované na Veľkú noc v ľudovom prostredí. Je to ľudová odvolávka na biblické novozákonné udalosti. Ide o jednoduché pečivo z kysnutého cesta v tvare ucha alebo zapleteného špagátu - povrazu. Je popri 'veľkonočnej paske' doplnením slávnostného stola," ozrejmila zástupkyňa riaditeľky SNM – Spišského múzea v Levoči Dáša Uharčeková Pavúková.

V priestoroch divadla vystavia aj desiatky diel zo školských zariadení zapojených do súťaže mesta Levoča na jar. Podujatie je realizované v rámci projektu Radnica otvorená komunitám.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2022
Pod Poľanu sa po prestávke opäť vracajú tradičné Dni mesta Detva
Pod Poľanu sa po prestávke spôsobenej pandémiou nového koronavírusu opäť vracajú tradičné Dni mesta Detva. Podujatie, ktoré počas prvého októbrového víkendu prinesie folklór, jarmok i výstavu ovocia, zeleniny a kvetov. Samospráva o programe informuje na svojej oficiálnej webstránke.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
06.02.2023
Tretia februárová sobota bude patriť Bratislavským fašiangom
Tretia februárová sobota (18. 2.) bude v hlavnom meste patriť Bratislavským fašiangom. Ich prvý ročník bude na Námestí Nežnej revolúcie pred Starou tržnicou a jej okolí.
viac
26.04.2023
Stavanie májov v okolí Trnavy budú sprevádzať ľudové zábavy a folkloristi
Tradičné stavanie májov pripravujú na nadchádzajúci víkend vo viacerých obciach trnavského regiónu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %