Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
04.04.2023 11:40

MZ predstavilo zástupcom samospráv ďalšiu fázu optimalizácie siete nemocníc


Ilustračná snímka: (tasr).


Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v pondelok predstavilo zástupcom Združenia samosprávnych krajov SK8 ďalšiu fázu optimalizácie siete nemocníc. Týka sa doplnkových medicínskych programov, ktoré rezort nemocniciam schválil.


Štátny tajomník Michal Palkovič pripustil, že v aktuálnej verzii ešte môžu nastať zmeny, pretože predsedovia krajov si vyžiadali čas na komunikáciu s nemocnicami. Finálna verzia rozhodnutia o doplnkových programoch by mala byť známa vo štvrtok (6. 4.).

Nemocnice požiadali celkovo o 1075 doplnkových medicínskych programov, z čoho rezort doteraz schválil 77 percent. "Máme hotovú verziu, ktorú sme odprezentovali. Na základe dohody sa stretneme ešte raz vo štvrtok s tým, že zo strany samospráv bude prebiehať intenzívna komunikácia smerom na ústavnú zdravotnú starostlivosť, teda na poskytovateľov. V prípade, že budú pripomienky, budeme ďalej rokovať," uviedol Palkovič.

Zástupcovia samospráv chcú podľa predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča "postrážiť", že pri jednotlivých schválených programoch rezort postupoval odborne a nevynechal žiadny program, ktorý by mohol byť zaradený do siete. Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter doplnil, že sa na problematiku zdravotnej starostlivosti v regiónoch treba pozerať komplexne, teda z pohľadu nemocníc aj ambulancií. "Chceme bojovať za to, že v prípade, ak aj nejaký program spadol pod arbitrárnu hranicu, avšak zároveň tam neexistuje ambulantná starostlivosť, ktorá by ho mohla kompenzovať, aby sme to minimálne na prechodné obdobie zvážili," doplnil predseda Banskobystrického kraja Lunter.

V prvej fáze rezort rozdelil nemocnice do piatich úrovní a určil základné povinné medicínske programy, ktoré musia v danej úrovni spĺňať. Reformu nemocníc prijal parlament vlani. Prvé reálne zmeny v praxi by mali ľudia pocítiť v nemocniciach v roku 2024. Reforma má definovať nárok pacienta, zabezpečiť vyššiu a dostupnú kvalitnú zdravotnú starostlivosť, stanoviť jasné čakacie lehoty a stabilizáciu siete nemocníc.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.05.2020
SLK pripravila model na diferencované odmeňovanie lekárov počas pandémie
Slovenská lekárska komora (SLK) pripravila návrh na diferencované odmeňovanie pre tých lekárov, ktorí nezatvorili svoje ambulancie počas pandémie nového koronavírusu.
viac
12.09.2020
SK 8: S ministerstvom kultúry sme začali rokovať o nových eurofondoch
Systém čerpania nových eurofondov bude založený na partnerstve medzi štátom, krajmi, mestami, obcami a sociálno-ekonomickými partnermi.
viac
03.11.2020
Spoznajte oblasti neziskového sektora: Vzdelávanie, veda, výskum a vývoj
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti prináša ďalšie krátke kapitoly o všeobecne prospešných oblastiach neziskového sektora na Slovensku, ktoré zadefinoval Zákon o registri teraz sa zameraním na vzdelávanie, veda, výskum a vývoj.
viac
28.03.2023
V Bratislave diskutujú o možnostiach reformy samosprávy na Slovensku
Formulovať legislatívne a administratívne odporúčania zamerané na zlepšenie fungovania miestnej a regionálnej samosprávy na Slovensku bolo cieľom štvorročného projektu Rady Európy, Európskej únie a Ministerstva vnútra (MV) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %