Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
28.04.2022 12:35

MŽP chce na výstavbu vodovodov preinvestovať takmer 300 miliónov eur


Ilustračná snímka.


Verejný vodovod úplne chýba v 463 obciach. Envirorezort preto do roku 2027 plánuje preinvestovať takmer 300 miliónov eur. Problémom je aj pomerne zlý stav existujúcich vodovodov.


Rekonštrukcia vodovodov v nežiaducom stave bude stáť približne 39 miliónov eur. Na vodovody v kritickom stave sa predpokladajú investície vo výške 1,3 miliardy eur. Na sociálnej sieti o tom informuje Inštitút environmentálnej politiky (IEP).

Základom pri plánovaní budovania verejných vodovodov sú kritériá uvedené v Priorizácii investičných projektov v rezorte Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. "Najdôležitejším kritériom pri výbere je kvalita a kvantita vody, a teda obce s nedostačujúcou kvalitou vody nespĺňajúcou zákonné limity a obce, kde je doterajší zdroj vody nedostatočný, by mali byť uprednostnené," konštatuje IEP. Následne sa pri výbere pozerá na veľkosť obce. Prioritu majú väčšie obce nad 2000 obyvateľov. Analytici doplnili, že obce, v ktorých je možné súbežne stavať vodovod a kanalizáciu, by mali byť tiež uprednostňované.

Priorizácia rozdelila 463 obcí do troch skupín podľa priority na vysokú, strednú a nízku. "Najviac obcí sa nachádza v strednej priorite a najmenej vo vysokej, preto by bolo vhodné vyriešiť obce s vysokou prioritou, a tak odstrániť najväčšie problémy v zásobovaní obcí pitnou vodou," priblížil IEP. Dodal, že investície do vodovodov v kritickom stave sa budú zvyšovať, ak sa ich rekonštrukcia bude odkladať.

Na Slovensku je podľa analytikov vodou zásobovaných z verejných vodovodov takmer 90 percent obyvateľstva, čo je menej ako vo vyspelých krajinách Európskej únie. "Veľká časť obyvateľstva využíva vodu z domových studní, ktoré často nedosahujú požadovanú kvalitu a v budúcnosti, v dôsledku zmeny klímy, možno ani kvantitu," skonštatovali. Obnovou vodovodov sa zlepší kvalita vody a v období sucha aj jej kvantita. Zároveň sa zabraňuje únikom vody, ktoré zvyšujú náklady na pitnú vodu, tvrdí IEP.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.01.2017
Chýbajúci vodovod v Suchodolskej doline by mal zabezpečiť projekt vodárov
Dlhodobý nedostatok a prívod vody do obcí v rámci takzvanej Suchodolskej doliny v okrese Bánovce nad Bebravou by mohol vyriešiť projekt, ktorý pripravuje Západoslovenská vodárenská spoločnosť (ZSVS).
viac
22.04.2020
Vláda plánuje vytvoriť komplexný informačný systém o vodách
Vláda SR plánuje vytvoriť komplexný informačný systém o vodách. Chce zabezpečiť aj transparentné informovanie verejnosti o kvalite podzemných vôd.
viac
23.06.2021
Obce sa sťažujú, že z dotácie Envirofondu nemôžu vyplácať dodávateľov
Viaceré obce, ktoré minulý rok získali z Environmentálneho fondu dotáciu na dobudovanie čistiarne odpadových vôd (ČOV), vodovod či kanalizáciu, sa sťažujú na prístup Environmentálneho fondu, ktorý im podľa nich neumožňuje priebežne vyplácať faktúry dodávateľom za vykonané práce.
viac
18.07.2022
Do výzvy, ktorá má pomôcť zlepšiť situáciu s medveďmi, sa zapojilo 87 obcí
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR rozposlalo 360 obciam dotazník k situácii s medveďmi. Vyplnený dotazník späť poslalo 87 obcí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %