Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
04.08.2022 07:45

MŽP pripravuje nový zákon o EIA, má skĺbiť tri legislatívy


Ilustračná snímka: (tasr).


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pripravuje nový zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA). Je pri ňom potrebné skĺbenie troch legislatív na povoľovanie stavieb. Uviedlo to tlačové oddelenie rezortu.


Poukázalo, že poslanecký návrh novely zákona EIA, ktorý bol v parlamente prerokovaný v prvom čítaní, bol vypracovaný bez participácie MŽP.

V novej legislatíve o EIA sa má spojiť pripravovaný zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a nové stavebné predpisy, ktoré schválil parlament. Skĺbiť sa má aj s pripravovaným zákonom o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia, ktorým sa mení povoľovanie všetkých zložitejších technologických prevádzok a ktoré rovnako vyžadujú proces EIA.

"V súčasnosti ide o tri samostatné procesy. Vzhľadom na závažnosť a rozsah zmien, ako aj snahu zjednodušiť a urýchliť povoľujúce konania, prebieha na odbornej úrovni živá diskusia o správnom nastavení, respektíve spájaní procesov," priblížil envirorezort.

V rámci nového zákona sa podľa MŽP upravuje aj znenie prílohy, ktorá určuje navrhované činnosti a prahové hodnoty pre zisťovacie konanie a pre povinné posúdenie vplyvov na životné prostredie. "Je potrebné brať ohľad na medzinárodné záväzky, znenie smernice o posudzovaní vplyvov určitých verejných a súkromných projektov na životné prostredie a najmä na predpokladané vplyvy projektov na životné prostredie," skonštatovalo ministerstvo.

V častiach, ktoré sa týkajú stavebného povoľovania, predpokladá rezort účinnosť najneskôr od apríla 2024. Je možné, že niektoré ustanovenia budú mať skoršiu účinnosť.

Poslanci v júni posunuli do druhé čítania novelu, ktorá upravuje niektoré zákony v súvislosti so zrýchlením niektorých konaní. Má zabrániť šikanóznym obštrukciám zo strany verejnosti. Novelou sa má zachovať právo verejnosti vyjadrovať sa k správe vecí verejných, ale zároveň vytvoriť predpoklady, aby toto právo bolo v rovnováhe s právom vlastníkov nehnuteľností na získanie rozhodnutí v reálnom čase. Mala by tiež upraviť napríklad zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, kde by sa mohla upraviť definícia pojmu povolenie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2020
Novela zákona o ochrane prírody pomôže predísť obrovskej pokute
Ministerstvo životného prostredia chystá novelu zákona o ochrane prírody. Priniesť by mala dočasnú stavebnú uzáveru národných parkov či vyššie odmeny pre súkromných urbárnikov.
viac
03.08.2021
ÚVO - nadobudol účinnosť nový zákon o podpore ekologických vozidiel
Dňa 2. augusta 2021 nadobudol účinnosť nový zákon č. 214/2021 Z. z. o podpore ekologických vozidiel cestnej dopravy a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o ekologických vozidlách“), ktorý je transpozíciou Smernice Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/1161.
viac
10.08.2021
Správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení
Zverejnená správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení, ktoré zmierna dôsledky klimatickej zmeny. Slovenský envirorezort v tejto súvislosti pripravuje Akčný plán adaptácie SR na zmenu klímy (NAP).
viac
31.01.2024
MŽP v najbližších dňoch predloží do legislatívneho procesu novelu zákona o EIA
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR plánuje v najbližších dňoch predložiť do legislatívneho procesu novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA). Šéf rezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) o tom informoval po stretnutí s Klubom 500.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %