Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
03.06.2023 03:05

Na Orave a Liptove platia nové cestovné poriadky v prímestskej doprave


Ilustrační snímka: TASR.


Nové cestovné poriadky v prímestskej autobusovej doprave začali vo štvrtok (1. 6.) platiť na Orave a Liptove. Podľa predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eriky Jurinovej sa zvýši intenzita spojov, odchody liniek budú v pravidelnejších intervaloch a zlepší sa nadväznosť medzi autobusmi aj


Doplnila, že presnosť dopravy a nadväznosť spojov bude nonstop sledovať a vyhodnocovať centrálny dispečing Integrovaného dopravného systému. "S priamym prepojením na dispečing dopravcu, ktorý bude môcť v prípade potreby kedykoľvek vypraviť posilňujúci spoj alebo pozdržať odchod autobusu v prípade, ak by malo dôjsť k strate nadväznosti," uviedla.         

Do cestovných poriadkov sa podľa nej snažili zapracovať aj požiadavky z regiónov. "Išlo najmä o skracovanie dlhších liniek a zároveň väčšiu obslužnosť regiónov, ale ľudia si musia zvyknúť aj na prestup na trase. Tam, kde sú cestovné poriadky koncipované v zmysle dochádzania do práce a do škôl, tam spoje zostali aj dlhšie, aj väčšia intenzita," dodala.         

Pripomenula, že od polovice mája upravil ŽSK tarify pre cestujúcich prímestskou autobusovou dopravou v regiónoch Liptov, Orava, Kysuce, horné Považie a Turiec. Zvýšili sa v priemere o päť percent, zľavy pre cestujúcich ostali v rovnakej výške. Dôvodom zvýšenia sú ceny pohonných látok, vysoká inflácia a nárast minimálnej mzdy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2020
Od 2. apríla budú v BBSK autobusy premávať v režime Sobota Plus
Autobusové linky prímestskej autobusovej dopravy, ktoré prevádzkuje SAD Zvolen a SAD Lučenec, budú v Banskobystrickom kraji premávať od štvrtka 2. apríla v upravenom režime Sobota Plus. Zredukovanie počtu spojov patrí k ďalším opatreniam pred šírením nového koronavírusu.
viac
27.05.2020
Od 1. júna posilní Banskobystrický samosprávny kraj školské spoje
Spolu s otváraním základných a materských škôl pribudnú v cestovných poriadkoch prímestských autobusov SAD Zvolen a SAD Lučenec ranné a popoludňajšie školské spoje. Nepôjde však o úplný návrat do bežného režimu, cestujúcim župa odporúča sledovať cestovné poriadky.
viac
15.12.2020
B. Tréger: Sme za pridanie vlakov tam, kde ich cestujúci potrebujú
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger osloví podpredsedu vlády a ministra financií SR Eduarda Hegera s požiadavkou na uvoľnenie potrebných financií na rozšírenie vlakových spojov v osobnej železničnej doprave.
viac
13.12.2021
Veľká zmena cestovných poriadkov v BBSK
Od nedele 12. decembra 2021 začali platiť na prímestských autobusových linkách na území BBSK nové cestovné poriadky. Dôvodom je zapracovanie požiadaviek verejnosti, samospráv, dopravcov a župy, za účelom zefektívnenia prímestskej dopravy v prospech cestujúcej verejnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %