Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
08.07.2022 02:25

Na Pustom hrade sa tento rok sústredia na obnovu hlavnej vstupnej brány


Pustý hrad.


Na Pustom hrade nad Zvolenom začala v týchto dňoch 31. sezóna archeologického výskumu a obnovy. Obnovou prejde tentoraz hlavná vstupná brána Horného hradu. Uviedol to vedúci výskumu Ján Beljak.


"Už tento týždeň sa na bráne začne budovať lešenie a v sobotu odoberieme vzorky z trámov na dendrochronologické datovanie," priblížil nadchádzajúce práce Beljak.

Pracovať sa už ale začalo na prvej sonde na Hornom hrade, ktorá má za cieľ preskúmať plochu na vrcholovej plošine Horného hradu a v ťažobnej jame v jej susedstve. "Následne sa presunieme na spodnú terasu tzv. Dončovho hradu, kde zrealizujeme sondu pri západnej hradbe hradu v kontakte s jeho priečnym múrom. Bude aj prípravou na sanáciu murív v tomto priestore, kde sa nachádza aj okno v priečnom múre, ktoré je v zlom statickom stave," uviedol ďalej vedúci výskumu.

Ďalšia sonda by mala preskúmať plochu pri západnej hradbe Dončovho hradu, kde archeológovia v roku 2021 objavili ďalší múr z vrcholného stredoveku. "Výskum bude slúžiť aj ako podklad pre jeho sanáciu. Zároveň overí existenciu remeselných dielní v tejto časti Horného hradu," priblížil Beljak. Jedna zo sond má za cieľ preskúmať aj plochu pri západnej hradbe Dončovho hradu v kontakte s terasovým múrom z prelomu 13. a 14. storočia.

Výskum a obnovu Pustého hradu tento rok podporilo mesto Zvolen, Ministerstvo kultúry SR a Banskobystrický samosprávny kraj. Všetky objavy a odkryté zákutia hradu archeológovia ukážu návštevníkom. Pripravené sú aj nové prospekty a pohľadnice pre záujemcov a rovnako komentované prehliadky hradu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.08.2017
Archeológovia objavili pri skúmaní hradu vo Vinnom vstupnú bránu z 13. storočia
Novým objavom pre archeológov, ktorí realizujú výskum na Vinianskom hrade v Michalovskom okrese, je vstupná brána pochádzajúca z 13. storočia. Podľa odborníkov je vo veľmi zachovalom stave.
viac
17.09.2019
Sezóna na hrade Čabraď sa niesla v znamení obnovy portálu tretej vstupnej brány
Rok 2019 sa na hrade Čabraď v okrese Krupina niesol v zamení obnovy južného portálu tretej vstupnej brány. Združenie Rondel, ktoré realizuje práce na tomto hrade, pracovalo v sezóne aj napriek tomu, že sa tento rok nerealizoval projekt s nezamestnanými.
viac
26.06.2021
Na Pustom hrade v sezóne obnovia jednu vežu a vymenia aj infotabule
Obnova veže vo východnej línii opevnenia hradu, realizácia bezpečného schodiska a plošiny na veži komitátneho hradu, a tiež výmena všetkých informačných tabúľ - to sú hlavné plány archeológov pre tohtoročnú, už 30. sezónu výskumu a obnovy na Pustom hrade nad Zvolenom.
viac
27.05.2022
Na trať sa opäť vráti Hanička, sezónu otvoria aj na Spišskom hrade
Pod Spišský hrad sa po zimnej prestávke opäť vráti na trať tradičný motorový vláčik Hanička. Letnú turistickú sezónu cez víkend slávnostne otvoria aj na Spišskom hrade.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %