Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
11.06.2022 08:45

Na Radničnom námestí v Bardejove si pripomenú Deň Rusínov na Slovensku


Ilustračná snímka


Rusínska obroda na Slovensku a jej partneri si v Bardejove pripomenú Deň Rusínov na Slovensku. Hlavný program v rámci celonárodných osláv sa uskutoční v nedeľu (12. 6.) na Radničnom námestí.


 Ako TASR informoval predseda Rusínskej obrody na Slovensku Martin Karaš, stretnú sa tu Rusíni z rôznych regiónov Slovenska, aby prezentovali svoj jazyk, kultúru, príslušnosť k východnému obradu a ďalšie atribúty svojej národnej identity.       

äPodujatie sa začne o 13.00 h krojovým sprievodom od mestskej športovej haly na Radničné námestie, kde sa o 14.00 h začnú oficiálne oslavy. "Následne sa začne kultúrny program vystúpeniami rusínskych kolektívov a sólistov z regiónov Snina, Medzilaborce, Svidník, Bardejov, Stará Ľubovňa a ďalších. Podujatie zavŕši vystúpenie rusínskeho profesionálneho kolektívu – Poddukelského umeleckého ľudového súboru (PUĽS) z Prešova, ktorý svoj program predstaví na námestí v Bardejove okolo 15.30 h," uviedol Karaš.       

Ako povedal, 12. jún bol za Deň Rusínov na Slovensku vyhlásený Svetovým kongresom Rusínov v roku 2009. S týmto dňom sa podľa Karaša spájajú viaceré dôležité udalosti. V tento deň bol v roku 1848 v Prahe zavŕšený historicky prvý Slovanský zjazd všetkých Slovanov žijúcich v Rakúsko-Uhorskej monarchii, počas prvej Československej republiky sa v Prešove organizovali masové oslavy Dní rusínskej kultúry a v roku 1933 bol takisto v Prešove pred terajším Divadlom J. Záborského odhalený pamätník veľkému rusínskemu buditeľovi Alexandrovi Duchnovičovi.       

Podujatie finančne podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2016
Pozvánka na jubilejné 25. Komárňanské dni, ktoré sa konajú 26. apríla - 1. mája
Komárno je mesto, ktoré sa rozprestiera na oboch brehoch Dunaja na území dvoch štátov - to je motto tohoročného jubilejného jarného festivalu 25. ročníka Komárňanských dní.
viac
07.06.2017
Snina pri príležitosti výročia predstaví vlastnú mincu i pieseň
Sninská samospráva sa pri príležitosti 700. výročia prvej písomnej zmienky o meste rozhodla pripraviť pre svojich obyvateľov možnosť vyraziť si vlastnú mincu. Mesto bude zároveň reprezentovať aj nová pieseň. Obe zaujímavosti predstaví verejnosti už tento piatok (9. 6.).
viac
10.06.2018
Cieľom osláv Dňa Rusínov na Slovensku je sceliť túto národnostnú menšinu
Jedným z cieľov Celonárodných osláv Dňa Rusínov na Slovensku je sceliť túto národnostnú menšinu. V nedeľu sa v Prešove pri tejto príležitosti uskutočnilo aj celonárodné stretnutie Rusínov pri pamätníku Alexandra Duchnoviča.
viac
09.05.2020
Slovensko si dnes pripomenie Deň Európy
Deň Európy si Slovensko aj napriek pandémii nového koronavírusu pripomenie množstvom online podujatí, ale aj umením v uliciach Bratislavy. Oslavy pripravilo Zastúpenie Európskej komisie (EK) na Slovensku. Pripomína však, že oslavy sa budú realizovať za dodržania prísnych protipandemických opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %