Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
13.12.2022 12:35

Na ranči v Klokočove otvorili virtuálnu zoo


Ilustračná snímka: (tasr).


Virtuálnu zoo v pondelok slávnostne otvorili na ranči Klokočina v obci Klokočov v Michalovskom okrese. Novinku, ktorá prináša zážitkové učenie pre školy aj širokú verejnosť, podporil grantový program Košického samosprávneho kraja (KSK) Terra Incognita sumou 47 000 eur.


Informovala o tom organizácia Košice Región Turizmus.

Financie putovali na výstavbu altánku, softvérovú prípravu programu, nadizajnovanie virtuálneho prostredia a nákup technického príslušenstva. "Naším cieľom bolo priblížiť návštevníkom prirodzené prostredie zvierat, ktoré sa v našich podmienkach nevyskytujú, ako napríklad prales, savana, púšť. Zároveň sme chceli vizuálne priblížiť jednotlivé druhy zvierat, vyskytujúcich sa v daných lokalitách," uviedla majiteľka ranča Slávka Molčanyiová. Vizuálne prostredie je podľa nej doplnené aj o zvukové efekty. "Môžeme počuť závan vetra, žblnkot vody, štebot vtákov a jednotlivé zvuky iných zvierat," doplnila.

Virtuálna realita tak umožní návštevníkom pozrieť sa z očí do očí ľadovému medveďovi, tigrovi, žirafe či dokonca veľrybe. Táto zoo bude "otvorená" pre verejnosť na ranči denne okrem pondelka od 13.00 do 16.00. V cene poplatku je zahrnutá aj návšteva exotických vtákov.

"Návštevníci, ktorí tu zavítajú, si budú môcť zapožičať okuliare a vo vyhradenom priestore sa takýmto spôsobom zabaviť. Vďaka ovládacím prvkom je dokonca možné zvieratá označiť, čím získate o nich bližšie informácie, otáčať, privolať, či ich nakŕmiť," skonštatoval predseda KSK Rastislav Trnka.

Výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková verí, že virtuálna zoo popri ďalších živých zvieratách na ranči doplní ponuku a okrem záujmu turistov sa stane aj obľúbeným nástrojom na netradičný spôsob výučby prírodovedy pre školy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2020
Košice Región Turizmus ponúka okolo 250 virtuálnych prehliadok
Spolu do 250 turistických atrakcií prevažne v Košickom samosprávnom kraji vrátane pamiatok UNESCO si možno pozrieť prostredníctvom virtuálnych prehliadok krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT).
viac
11.06.2021
V prímestskej doprave na východe Slovenska zaplatíte už aj mobilom
Prešovský samosprávny kraj a Košický samosprávny kraj prichádzajú s novinkou, ktorá zrýchli cestovanie v prímestskej autobusovej doprave a uľahčí nákup lístkov cestujúcim. Od leta budú môcť za lístok zaplatiť virtuálnou dopravnou kartou v mobile. Oproti hotovosti pôjde o výrazne výhodnejšiu platbu.
viac
18.12.2021
Rozvoj turistického ruchu má podporiť spoločnosť založená krajom
Na účely rozvoja a podpory cestovného ruchu bude slúžiť nová obchodná spoločnosť založená Košickým samosprávnym krajom (KSK) s názvom Správa infraštruktúry cestovného ruchu. Zastupiteľstvo KSK to schválilo na pondelkovom (13. 12.) zasadnutí.
viac
22.03.2022
Vo Volovských vrchoch na Ceste hrdinov SNP pribudne turistická útulňa
Nová turistická útulňa vznikne v Košickom kraji v prostredí Volovských vrchov na trase Cesty hrdinov SNP. Turistom poskytne možnosť oddychu aj prenocovania, využívať ju budú môcť už toto leto.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %