Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
24.02.2023 09:30

Na Slovensko dovážajú odpad z deviatich krajín, najviac z Talianska


Ilustračná snímka: (tasr).


Na Slovensko sa v minulom roku doviezol odpad z deviatich európskych krajín. Najviac odpadu pochádza z Talianska. Väčšina dovezeného odpadu putuje na zhodnotenie do cementárne v obci Rohožník v okrese Malacky.


Ministerstvo životného prostredia povolilo doviezť celkovo 648 165 ton odpadu. Vyplýva to z prehľadu rozhodnutí na cezhraničnú prepravu a dovoz odpadov vydaných v roku 2022, ktorý TASR získala na základe infožiadosti.

Odpad doviezli na Slovensko aj z Rakúska, Slovinska, Maďarska, Nemecka, Česka, Belgicka, Švajčiarska a Francúzska. Väčšina odpadu sa podľa prehľadu používa na spaľovanie.

Odpad na Slovensku končí v zariadeniach na zhodnotenie. Najviac odpadu smeruje do cementárne v Rohožníku. Odpad na spaľovanie sa dováža aj do cementárne v obci Horné Srnie v okrese Trenčín a do Považskej cementárne v obci Ladce (okres Ilava). Zo zahraničia sa odpad dostáva aj do Zvolena, Pezinku, Dubnice nad Váhom, Žarnovice, Turni nad Bodvou, Bratislavy, Holíča, obce Slavec (okrese Rožňava) či Slovenskej Ľupči v okrese Banská Bystrica, vyplýva z prehľadu rozhodnutí.

Najviac dovážaný je horľavý odpad a zmiešané materiály z mechanického spracovania odpadu. Taktiež drevo, piliny, kaly z čistenia komunálnych odpadov, plasty a gumu. Napríklad, z Nemecka do Žarnovice priviezli odpad obsahujúci arzén na recykláciu alebo spätné získavanie kovov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2019
MŽP zakáže jednorazové plasty aj spaľovanie separovaného odpadu
Odpad, ktorý bol vyzbieraný oddelene na účely opätovného využitia a recyklácie, bude zakázané spaľovať. Vyplýva to z novely zákona o odpadoch, ktorú Ministerstvo životného prostredia predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.
viac
18.10.2019
Plastové tašky by sa na Slovensku mohli úplne zakázať, avizoval L. Sólymos
Envirorezort chce pokračovať v boji proti plastovým taškám. Podľa šéfa rezortu Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) možno očakávať aj ich úplný zákaz na Slovensku.
viac
07.07.2021
Vystriedanie zahraničných dovozcov odpadov našimi nemusí byť všespasiteľné
Šéf envirorezortu Ján Budaj podpísal koncom júna memorandum so slovenskými výrobcami cementu o navýšení spaľovania domácich odpadov v slovenských cementárňach. Médiám bol akt prezentovaný ako dosiaľ najväčší enviroprojekt v oblasti riešenia odpadov.
viac
26.07.2022
Projekty na úpravu odpadu sa realizujú v štyroch obciach
Projekty na mechanicko-biologickú úpravu (MBÚ) komunálneho odpadu sa realizujú v Partizánskom, Poltári, Hnúšti a v obci Hincovce v okrese Spišská Nová Ves. Ich kapacita je 127 325 ton za rok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %