Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
15.12.2022 03:20

Na Slovensku by mali vzniknúť tri chránené územia


Ilustračná snímka: (tasr).


Na Slovensku by mala vzniknúť prírodná rezervácia Homoľa a chránené areály Pramenná oblasť Rimavy a Tisovský kras. Vyplýva to z návrhov Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ktoré predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.


"Pri zonácii Národného parku Muránska planina došlo k úprave vymedzenia tohto národného parku a bolo dohodnuté, že samostatne budú vyhlásené štyri chránené územia, ktoré k národným parkom priliehajú," poukázalo MŽP s tým, že okrem týchto troch má pribudnúť aj chránený areál Stolica.

Homoľa by mala mať rozlohu 22,18 hektára (ha). Nachádzať by sa mala v okrese Brezno v katastrálnom území Telgárt. Územie tvorí krasový ostrov Švermovského hrdla, pod ktorým je rozsiahly jaskynný systém tvorený vodným tokom a je pravidelným zimoviskom vzácnych druhov netopierov. Envirorezort priblížil, že platiť by tam mal štvrtý a druhý stupeň ochrany.

Tisovský kras sa nachádza na juhozápadnom výbežku Spišsko-gemerského krasu a mal by mať výmeru 1558 ha. Rozdelený by mal byť na tri zóny s piatym, tretím a druhým stupňom ochrany. Vyhlásením chráneného areálu Tisovský kras by malo dôjsť k zrušeniu dvoch existujúcich území, s ktorými sa prekrýva. "Sú to prírodná rezervácia Hlboký jarok, kde platí piaty stupeň ochrany, ktorá sa stane súčasťou zóny A a prírodná rezervácia Suché doly, kde platí štvrtý stupeň ochrany, ktorá sa stane súčasťou zóny C," skonštatovalo ministerstvo.

V chránenom areáli Pramenná oblasť Rimava má podľa návrhu platiť tretí stupeň ochrany. Nachádza v okrese Rimavská sobota v katastrálnom území Tisovec a mal by mať 2058 ha.

Vyhlásenie týchto troch chránených území má podľa MŽP prispieť k plneniu úloh vyplývajúcich z Envirostratégie 2030, programového vyhlásenia vlády a záväzkov vyplývajúcich z členstva v Európskej únii.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2017
Vyhlásenie 9. ročníka súťaže Dedina roka
Slovenská agentúra životného prostredia zverejnila 21. marca 2017 podmienky a pravidlá súťaže Dedina roka pre rok 2017. Spolu s Ministerstvom životného prostredia SR, Spolkom pre obnovu dediny a Združením miest a obcí Slovenska tak vyhlásila už 9. ročník národnej súťaže Dedina roka.
viac
15.03.2018
Cena Slovenskej republiky za krajinu bude udelená už po piatykrát
Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo dnes (15. marca 2018) už piaty ročník Ceny Slovenskej republiky za krajinu, ktorá je čestným vyznamenaním pre organizácie, ktoré ideovo a tematicky prispievajú k implementácii Európskeho dohovoru o krajine na národnej úrovni.
viac
23.02.2021
MŽP chce legislatívny proces vyhlásenia Pralesov SR začať v najbližších týždňoch
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR by malo vypracovať návrh nariadenia vlády, ktorým sa vyhlási prírodná rezervácia Pralesy Slovenska. Následne ho predloží do legislatívneho procesu. Ten by sa mal začať v najbližších týždňoch. Uviedol to odbor komunikácie envirorezortu.
viac
05.05.2023
Rozloha Národného parku Slovenský kras by sa po zonácii mala zvýšiť
Rozloha Národného parku Slovenský kras by sa po zonácii mala zvýšiť na 35.527 hektárov. Výmera jeho ochranného pásma má byť znížená na 5715 hektárov, pričom zóna s piatym stupňom ochrany má tvoriť 24,18 percenta územia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %