Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
20.02.2023 07:45

Na uzatvorenie skládky odpadu si mesto vezme úver


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Vráble si vezme úver z Environmentálneho fondu na financovanie uzatvorenia skládky odpadov v meste. Prijatie úveru vo výške 882 794 eur schválili mestskí poslanci na štvrtom zasadnutí Mestského zastupiteľstva vo Vrábľoch.


Skládka odpadov Židová, ktorá je vo vlastníctve mesta Vráble, bola vybudovaná v roku 1989 ako skládka na odpad, ktorý nie je nebezpečný. V prvej etape išlo o kapacitu 10 000 metrov kubických. V roku 1993 bol spracovaný projekt dobudovania druhej a tretej etapy skládky s kapacitou 45 000 metrov kubických. Prevádzkovateľom skládky je spoločnosť Vepos, ktorá je po ukončení prevádzky povinná skládku uzavrieť a rekultivovať podľa platných právnych predpisov.

V roku 2019 ministerstvo životného prostredia vyzvalo spoločnosť Vepos, aby začala s prácami na uzatvorení skládky, keďže hrozí SR na základe dohovoru s EÚ vysoká finančná pokuta za neuzatvorenie skládok. Konateľ spoločnosti aj s vtedajším primátorom Tiborom Tóthom na rokovaniach so zástupcami ministerstva tvrdili, že štát prisľúbil podporu na uzavretie skládky, no žiadne výzvy neboli.

V minulom roku mala spoločnosť Vepos možnosť získať úver z Environmentálneho fondu s dobou splácania od troch do 20 rokov, s úrokovou sadzbou 0,1 % p. a. Oprávneným žiadateľom tohto úveru môže byť obec alebo vyšší územný celok, preto prevádzkovateľ v spolupráci s mestom Vráble rozbehol všetky potrebné kroky k uzatvoreniu a rekultivácii skládky.

Následne bola vypracovaná projektová dokumentácia a bola podaná žiadosť na uzatvorenie a rekultiváciu skládky. Rozhodnutie bolo vydané 23. novembra 2022, prevádzkovateľ je povinný začať s uzatváraním a rekultiváciou skládky odpadov najneskôr do šiestich mesiacov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti tohto rozhodnutia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2017
MŽP: Tender na sanáciu skládky vo Vrakuni vypíšu tento mesiac
Verejné obstarávanie na sanáciu bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni vypíšu do konca tohto mesiaca. V rozhovore to potvrdil minister životného prostredia László Sólymos. Keďže sa nepodarilo zistiť vinníka skládky, zodpovednosť prevzal envirorezort.
viac
15.07.2019
Likvidácia čiernej skládky z Majetkára stála vyše 37-tis. eur
Odstránenie odpadu z čiernej skládky z lokality Majetkár, ku ktorej došlo počas júna, stálo mesto Košice viac ako 37-tis. eur. Celkovo išlo o 241 ton rôzneho komunálneho odpadu, informoval v piatok magistrát.
viac
30.12.2020
Poplatok za komunálne odpady v Spišskej Belej stúpne o 17 percent
Mesto Spišská Belá opäť zvyšuje poplatok za komunálne odpady, tentoraz o 17 percent. Podľa Pauly Grivalskej z tamojšieho mestského úradu občania aj po jeho minuloročnom zvýšení stále neuhrádzajú všetky náklady v súvislosti so zberom komunálneho odpadu.
viac
25.01.2023
Presakujúcu skládku vo V. Porube opätovne uzatvoria
Presakujúcu skládku komunálneho odpadu vo Veternej Porube opätovne uzatvoria. Mesto Liptovský Mikuláš si na to vezme dvojmiliónový úver od Environmentálneho fondu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %