Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
30.03.2023 07:45

Na životné prostredie či kultúru pôjde z programu Interreg 44 miliónov eur


Na snímke Veronika Remišová. Snímka zdroj: (tasr).


Z programu cezhraničnej spolupráce Interreg NEXT vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR prvú výzvu. Na ochranu životného prostredia, kultúru, cestovný ruch a zdravotnú starostlivosť pôjde viac ako 44 miliónov eur. Informoval o tom odbor komunikácie MIRRI.


Prvá výzva z programu Interreg NEXT Maďarsko - Slovensko - Rumunsko - Ukrajina bude vypísaná v máji tohto roka. Podmienkou na získanie peňazí je predloženie spoločného projektu aspoň s jedným partnerom z Ukrajiny. Záujemcovia môžu z balíka získať finančný príspevok na budovanie napríklad náučných chodníkov v prírode, obnovu prirodzených biotopov, rozvoj cestovného ruchu či podporu umenia a kultúry.

"Prvú výzvu z programu Interreg NEXT vyhlásime počas najbližších týždňov," uviedla vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová s tým, že podpora cezhraničnej spolupráce je prioritou z dôvodu ruskej vojenskej agresie na Ukrajine. Z programu zrekonštruovali napríklad Urbanovu vežu v Košiciach či pomohli budovať cyklotrasy na slovensko-ukrajinskom pohraničí.

Program Interreg NEXT nadväzuje na program ENI. MIRRI pripomenulo, že v končiacom sa programovom období sa do cezhraničnej spolupráce Slovenska, Maďarska, Rumunska a Ukrajiny investovalo spolu 74 miliónov eur. Na nové programové obdobie je schválený aj program Interreg HU-SK s rozpočtom 161 miliónov eur a Interreg PL-SD s rozpočtom 130 miliónov eur. Na program Interreg SK-CZ pôjde 107 miliónov eur a na program Interreg SK-AT je vyčlenených 69 miliónov eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.03.2019
Žilina vyhlásila grantové výzvy. Po novom už o ne možno požiadať elektronicky
Žilinská radnica vyhlásila výzvy na predkladanie žiadostí o granty, v rámci ktorých rozdelí 173 tisíc eur. Mesto podporí aktivity z oblasti kultúry, športu, sociálnej a zdravotnej oblasti, vzdelávania, životného prostredia a inštitucionálnej podpory. Ďalších 400 tisíc eur pôjde na športové dotácie.
viac
09.06.2021
Hľadajú sa odborníci na zlepšenie životného prostredia v mestách a obciach
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR hľadá odborníkov na projekty venované zlepšeniu životného prostredia v mestách a obciach Slovenska.
viac
01.10.2021
Mesto podporí dotáciami projekty zamerané na rozvoj cestovného ruchu
Podnikatelia, ktorí majú nápady na zlepšenie cestovného ruchu v Nitre, môžu požiadať magistrát o dotáciu. Uzávierka prijímania žiadostí je 22. októbra.
viac
11.03.2022
NKN podporí projekty zamerané na ochranu životného prostredia
Nitrianska komunitná nadácia (NKN) vyhlásila novú grantovú výzvu. Finančnú podporu z nej môžu získať projekty zamerané na ochranu životného prostredia a komunitné kultúrne a športové podujatia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %