Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
30.12.2020 02:20

Nitra bude pri predĺžení pešej zóny spolupracovať s STU


Snímka zdroj: (nitralive.sk)


Mesto Nitra bude pri plánovanom predĺžení svojej pešej zóny spolupracovať s odborníkmi zo Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave. Mestskí poslanci už na svojom decembrovom rokovaní schválili podpis spoločného memoranda.


Ako sa v ňom uvádza, Nitra a STU budú spolupracovať pri riešení koncepčných problémov stavebníctva, dopravy, architektúry a urbanizmu. Odborné tímy sa budú zaoberať strategickými návrhmi aglomerácie mesta Nitra a jej rozvoja predovšetkým v podobe expertíz, štúdií a projektovej dokumentácie.

Podľa slov Matúša Maruniaka, povereného vedením odboru dopravy, predmetom spolupráce je predĺženie pešej zóny, ktorá by podľa plánov radnice mala siahať až po križovatku Štefánikovej triedy so Štúrovou ulicou. „STU bola oslovená, aby nám pomohla riešiť dopravu, pretože tá je jedným z najväčších problémov. Ak ho nevyriešime, nebude možné ani predĺženie pešej zóny tak, ako to máme v územnom pláne už niekoľko rokov,“ vysvetlil Maruniak.

Útvar hlavného architekta pracuje na projekte intenzívne už od leta minulého roka. Svoje plány však zatiaľ nepredstavil Krajskému dopravnému inšpektorátu a ani Krajskému pamiatkovému úradu. Podľa hlavného architekta Nitry Viktora Šabíka je dôvodom práve neexistujúce dopravné riešenie. „Ak neprídeme s dopravným a kapacitným prepočtom, s prerátaním všetkých dopravných zaťažení a križovatiek, tak nám čiastkové kroky nepomôžu. Zatiaľ nemáme technicky zvládnutý problém dopravného riešenia, ktorý je v centre Nitry širokospektrálny. Bez toho nemáme šancu vyriešiť celý ten zložitý konglomerát problémov, ktoré sa týkajú tohto dôležitého mestského priestoru,“ skonštatoval Šabík.

Mesto si preto od spolupráce s bratislavskou univerzitou sľubuje práve vyriešenie dopravy. Bez toho sa podľa radnice projekt predĺženia pešej zóny nepodarí zrealizovať. „STU je naozaj najvyššou autoritou v tejto krajine, pokiaľ ide o spracovanie takého materiálu. Toto je krok nula, ktorý musíme spraviť. STU disponuje všetkými softvérovými a ľudskými kapacitami, od profesorov, cez docentov až po asistentov... Vedia pre túto problematiku poskytnúť naozaj veľmi kvalifikovaný background,“ dodal Šabík.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.02.2017
Prešov ako centrum kreatívneho priemyslu
Mesto Prešov a Prešovský samosprávny kraj budú spolupracovať pri príprave regionálneho Kreatívneho centra. Podpisom Memoranda o spolupráci to v utorok (21. 2.) potvrdili primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová a predseda VÚC Peter Chudík.
viac
16.06.2017
Bratislave s bikesharingom pomôže Slovnaft
Systém zdieľania verejných bicyklov (bikesharing) vybuduje Bratislava v spolupráci so Slovnaftom. Memorandum o spoločnej realizácii bikesharingu podpísal 14. júna primátor hlavného mesta SR Bratislava Ivo Nesrovnal s predstaviteľmi spoločnosti SLOVNAFT, a.s.
viac
12.12.2020
ZMOS má ďalšieho silného partnera
Združenie miest a obcí Slovenska má ďalšieho silného partnera pre úzku spoluprácu. Predseda ZMOS Branislav Tréger včera podpísal memorandum o spolupráci s prezidentom Dobrovoľnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky Pavlom Ceľuchom.
viac
13.01.2023
Nitra pripravuje projekt predĺženia pešej zóny
Mesto Nitra pripravuje projekt predĺženia pešej zóny. Radnica už vyhlásila verejné obstarávanie na dodávateľa prác. Lehota na predkladanie ponúk je do 30. januára.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %