Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
22.05.2023 10:35

NKÚ: Obciam chýbajú v rámci predpisov postupy na vymáhanie daňových nedoplatkov


Ilustračná snímka.


Obciam chýbajú v rámci interných predpisov postupy na vymáhanie daňových nedoplatkov. Zasielajú najmä výzvy na zaplatenie.


Poukázal na to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR po kontrolách zameraných na vymáhanie daňových nedoplatkov z dane z nehnuteľností, poplatku za komunálny odpad a drobný stavebný odpad v rokoch 2019 až 2021.

"Napriek snahe obcí vymáhať ich zaplatenie sa objem daňových nedoplatkov medziročne zvyšuje," uviedol NKÚ. Ich pokles podľa neho súvisí s odpísaním nedoplatkov, ktoré sa stali nevymožiteľnými. Priblížili, že 14 preverených obcí vykázalo ku koncu roka 2021 vyše 4,6 milióna eur daňových nedoplatok a viac ako 800 000 eur na nedaňových pohľadávkach z prenájmu.

"Takmer polovicu nedoplatkov predstavovali nedoplatky pri dani z nehnuteľnosti v sume do 20 eur," podotkol úrad. Pri nízkej sume sú podľa neho niektoré postupy vymáhania neuplatniteľné.

Podľa podpredsedníčky úradu Henriety Crkoňovej vplyv na rozpočet nie je zanedbateľný vzhľadom na počet malých pohľadávok a komplikovanosť procesu. "V súvislosti s ekonomickým vývojom sa môže riziko negatívneho vývoja ešte zvyšovať," doplnila.

NKÚ preto apeluje na potrebu reformy miestnej samosprávy a zvýšenie jej celkovej efektívnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2018
Nezávislí kontrolóri sú kľúčovým prvkom transparentného fungovania samospráv
Kontrolóri obecných i krajských samospráv musia byť výkonným prvkom zastupiteľstva, nie súčasťou úradu starostu, primátora či predsedu kraja. Za kľúčový prvok transparentného fungovania samospráv to označil predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Karol Mitrík.
viac
05.10.2020
Analýza systému vnútornej kontroly v mestách a obciach
Najvyšší kontrolný úrad vypracoval analýzu systéme vnútornej kontroly zabezpečovanej hlavným kontrolórom. Z analýzy národnej autority pre externú kontrolu vyplýva odporúčanie pre reformu samosprávy, ktorá zabezpečí efektivitu vnútornej kontroly v mestách a obciach.
viac
04.12.2020
Potreba odbornej diskusie k fungovaniu komunitných centier
Najvyšší kontrolný úrad SR na základe výsledkov kontroly, ktorá bola realizovaná v samosprávach banskobystrického kraja, upozorňuje, že väčšina komunitných centier môže po skončení eurofondových projektov ukončiť svoju činnosť.
viac
23.08.2021
Havarijný stav mostov bude čoraz viac zaťažovať verejné, ale aj rodinné rozpočty
Súčasný systém komplexnej opravy mostov je nastavený neúčinne. Nedostatočné financovanie modernizácie mostných objektov vedie k ďalšiemu zhoršovaniu ich stavu a dlhodobým uzávierkam ciest.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %