Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
28.10.2022 12:35

Nový most v Ondrašovej postavili v dvojmesačnom predstihu


Ilustračná snímka: (tasr).


Výstavbu nového mosta v liptovskomikulášskej mestskej časti Liptovská Ondrašová dokončili o dva mesiace skôr oproti pôvodnému harmonogramu.


V najbližších dňoch ho odovzdajú do predčasného užívania, bude plne prejazdný v oboch smeroch. Zároveň dôjde k zrušeniu obchádzkovej trasy. Informovala o tom hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eva Lacová.

S prácami začal zhotoviteľ v máji tohto roka. Pôvodný most pre zlý technický stav odstránili a vybudovali úplne nový. Riaditeľka odboru dopravy Úradu ŽSK Gabriela Tisoňová uviedla, že na pôvodnom moste sa nachádzal celý rad zásadných porúch na spodnej časti aj nosnej konštrukcii. "Nebolo možné ho rekonštruovať za čiastočnej uzávierky, bolo nutné urobiť úplnú uzávierku. Rovnako bolo nutné prebudovať ho na monolitnú rámovú konštrukciu, pretože v mieste mosta sú stiesnené pomery a v jeho tesnej blízkosti sa nachádza plyn a nehnuteľnosti v cudzom vlastníctve," skonštatovala.

Ako dodala Tisoňová, most momentálne dokončujú, aktuálne vybavujú potrebné povolenia. "Snažíme sa, aby sme do konca októbra mali most uvedený do predčasného užívania," povedala.

Cena za vyhotovenie diela je bezmála pol milióna eur s DPH. Stavbu ŽSK spolufinancoval z Operačného programu IROP.

Cesta v Liptovskej Ondrašovej, na ktorej sa most nachádza, má nadregionálny význam. Denne ňou prechádza množstvo turistov. Tvorí dopravnú spojnicu obcí v regióne a spája Liptov so severným Slovenskom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.02.2020
Na výstavbu cyklochodníka získal Liptovský Mikuláš takmer 400 000 eur
V Liptovskom Mikuláši pribudne nový úsek chodníka pre cyklistov. Napojí sa na existujúci cyklochodník pri brehu Váhu a končiť bude v Liptovskej Ondrašovej pred mostom ponad Jalovčianku. Na jeho vybudovanie získala radnica 388 442 eur z eurofondov.
viac
07.05.2022
V máji odštartuje rekonštrukcia mosta v Liptovskej Ondrášovej
V máji začne rekonštrukcia mostného objektu ponad rieku Jalovčianka v katastri obce Liptovská Ondrášová. Trvať bude osem mesiacov. V rámci stavebných prác bude najprv kompletne odstránený existujúci most a následne sa začne výstavba nového.
viac
09.05.2022
Nový most v L. Ondrašovej bude stáť pol milióna eur
Nový most ponad rieku Jalovčianku v Liptovskom Mikuláši, časti Liptovská Ondrašová, bude stáť takmer pol milióna eur. Stavenisko si zhotoviteľ prevezme v polovici mája, predpoklad ukončenia stavebných prác je v júni 2023. Informovala o tom hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eva Lacová.
viac
29.10.2022
Most v Liptovskej Ondrášovej je pripravený na spustenie do prevádzky
Mostný objekt v k.ú. Liptovská Ondrášová sa podarilo sprejazdniť tak, ako ŽSK sľúbilo na začiatku realizácie. V najbližších dňoch bude most odovzdaný do predčasného užívania a teda plne prejazdný, v oboch smeroch pre všetkých motoristov. Zároveň dôjde aj k zrušeniu obchádzkovej trasy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %