Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
14.10.2022 07:45

O príspevok na obnovu rodinných domov bude možné požiadať od soboty


Ilustračná snímka.


O príspevok na obnovu starších rodinných domov bude možné požiadať od soboty 15. októbra. Urobiť sa tak bude dať prostredníctvom webovej stránky www.obnovdom.sk. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.


Prvé pilotné výzvy sú určené pre štandardnú skupinu žiadateľov a pre znevýhodnené, socioekonomické skupiny. Hodnota oboch výziev je podľa MŽP 30 miliónov eur. Štandardná skupina žiadateľov môže získať príspevok 14.000 eur pri 30 až 60-percentnej úspore energií. "Ak žiadateľ dosiahne úsporu energií nad 60 percent, môže získať príspevok z plánu obnovy vo výške až 19 000 eur," priblížilo. Znevýhodnené rodiny v rámci socioekonomickej skupiny môžu dostať dotáciu až do výšky 95 percent celkových oprávnených výdavkov, čo môže byť maximálne 18 000 eur.

Počas nadchádzajúceho víkendu bude tiež otvorených desať regionálnych kancelárii Slovenskej agentúry životného prostredia, ktoré poskytnú odborné poradenstvo a informácie o výzve. Nachádzajú sa v Bratislave, Košiciach, Prešove, Žiline, Nitre, Banskej Bystrici, Trnave, Trenčíne, Liptovskom Mikuláši a Lučenci. Tento víkend budú podľa MŽP otvorené od 9.00 do 17.00 h. "Neskôr budú kancelárie otvorené v pracovné dni od 9.00 do 17.00 h a v sobotu od 10.00 do 14.00 h. V prípade zvýšeného záujmu sa budú otváracie časy meniť podľa potreby," uviedlo ministerstvo.

Ide podľa šéfa envirorezortu Jána Budaja o unikátny projekt, ktorý môže pomôcť životnému prostrediu. Renovácia tiež pomôže ľuďom znížiť náklady na energie a zároveň ich ochráni pred hrozbou energetickej chudoby. "Začal sa prechod Slovenska k nezávislosti od fosílnych zdrojov energie. Najbližšie dni preveria pripravenosť projektu Obnov dom, ktorý má významný environmentálny a sociálny rozmer," poznamenal Budaj.

Podporovanými opatreniami sú zlepšovanie tepelno-technických vlastností, inštalácia zdroja energie, zelená strecha, akumulačná nádrž na dažďovú vodu, tieniaca technika, ale aj odstránenie azbestu. Rezort doplnil, že súčasťou oprávnených nákladov je aj projektová dokumentácia. "Záujemcovia môžu podporu využiť na varianty opatrení podľa ich finančných možností," poukázal.

Podmienkou na rekonštrukciu je podľa MŽP úspora aspoň 30 percent energií. Potrebný je k tomu energetický certifikát, ktorý bude vyhotovený pred a po rekonštrukcii.

Zelená obnova rodinných domov sa má financovať z Plánu obnovy a odolnosti SR. Do ich komplexnej obnovy pôjde z miliardového balíka 528 miliónov eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2017
Príspevok na zateplenie rodinného domu sa zvýši
Na zateplenie rodinného domu bude po novom možné získať vyšší príspevok od štátu ako vlani. Vyplýva to z novely zákona o energetickej hospodárnosti budov z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR, ktorú 9. mája 2017 definitívne schválil parlament.
viac
11.08.2023
V septembri vyhlásia štvrtú výzvu na obnovu rodinných domov
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlási 6. septembra štvrtú výzvu na obnovu rodinných domov. Priniesť má zníženie skleníkových plynov, ale aj úsporu financií či nové pracovné miesta.
viac
10.10.2023
SAŽP: O štvrtú výzvu z programu Obnov dom bol rekordný záujem
O štvrtú výzvu z programu Obnov dom bol rekordný záujem. Napriek kybernetickému útoku na server bolo 10.000 žiadostí zaregistrovaných za hodinu. Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) útok prešetruje.
viac
25.10.2023
SAŽP mapuje záujem majiteľov o príspevok na rekonštrukciu z programu Obnov dom
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) mapuje záujem majiteľov rodinných domov o príspevok na rekonštrukciu z programu Obnov dom. Chce zistiť pripravenosť majiteľov, či majú k dispozícií potrebné dokumenty ako energetický certifikát a projektové energetické hodnotenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %