Nedeľa 12.05.2024
Dnes má meniny 
Pankrác
°C
10.10.2023 12:50

SAŽP: O štvrtú výzvu z programu Obnov dom bol rekordný záujem


Obnov dom - SAŽP


O štvrtú výzvu z programu Obnov dom bol rekordný záujem. Napriek kybernetickému útoku na server bolo 10.000 žiadostí zaregistrovaných za hodinu. Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) útok prešetruje.


TASR o tom informovala PR manažérka sekcie plánu obnovy SAŽP Renáta Gešvantnerová. V rámci štvrtej výzvy je vyčlenených 190 miliónov eur a agentúra uzavrie s každým úspešným žiadateľom zmluvu na 19.000 eur.         

"Spustenie prihlasovania narušil masívny kybernetický útok (DDoS), keď boli na stránku zaznamenávané milióny dopytov na pripojenie súčasne. Z toho dôvodu dočasne nebolo možné formulár generovať a ani stránku navštíviť," uviedla agentúra.         

Situáciu podľa riaditeľa SAŽP Mateja Kerestúra operatívne riešili. Následne bolo možné formuláre vypĺňať a zasielať. "Uvedomujeme si, že záujem ľudí prevyšoval kapacitné možnosti výzvy, preto po uzatvorení výzvy okrem 10.000 úspešných žiadateľov vidíme aj frustráciu na strane tých, ktorým sa nepodarilo do výzvy prihlásiť," podotkol Kerestúr.         

SAŽP upozornila, že od vygenerovania online formulára majú žiadatelia 90 dní na doručenie kompletnej a úplnej žiadosti. Spolu s formulárom treba doručiť aj povinné prílohy, jednou z nich je aj energetický certifikát a projektové energetické hodnotenie pred obnovou domu. "Po úspešnom vyplnení a vygenerovaní formulára už nezáleží na rýchlosti doručenia, dôležité je, aby sa formulár neposielal samostatne, ale už s povinnými prílohami," ubezpečila.         

Na rok 2024 plánuje agentúra ďalšie výzvy, avšak s menším rozsahom. Zároveň spustí aj schému čiastkovej obnovy pre občanov ohrozených energetickou chudobou, ktorá bude vo svojej pilotnej fáze financovaná z kapitoly REPowerEU plánu obnovy.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.08.2023
V septembri vyhlásia štvrtú výzvu na obnovu rodinných domov
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlási 6. septembra štvrtú výzvu na obnovu rodinných domov. Priniesť má zníženie skleníkových plynov, ale aj úsporu financií či nové pracovné miesta.
viac
25.10.2023
SAŽP mapuje záujem majiteľov o príspevok na rekonštrukciu z programu Obnov dom
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) mapuje záujem majiteľov rodinných domov o príspevok na rekonštrukciu z programu Obnov dom. Chce zistiť pripravenosť majiteľov, či majú k dispozícií potrebné dokumenty ako energetický certifikát a projektové energetické hodnotenie.
viac
02.12.2023
Mimoriadna výzva Obnov dom je spustená, alokáciu zvýšili na 27 miliónov eur
Mimoriadna výzva Obnov dom je spustená. Alokáciu výzvy zvýšili z pôvodných 15 miliónov eur na 27 miliónov eur. Majitelia rodinných domov zasiahnutých zemetrasením a krupobitím tak môžu od piatka požiadať o finančný príspevok na rekonštrukciu.
viac
15.04.2024
SAŽP pripravuje novú výzvu Obnov dom mini, na ktorú vyčlenila 36 miliónov eur
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) pripravuje novú výzvu Obnov dom mini, na ktorú je vyčlenených 36 miliónov eur pre vyše 3060 žiadateľov. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informoval poverený generálny riaditeľ Juraj Moravčík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %