Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
05.01.2023 04:15

Obec chce pri rybníku zriadiť požičovňu vodných bicyklov a člnov


Ilustračná snímka: (tasr).


Obec Tomášovce v okrese Lučenec plánuje pri Tomášovskom rybníku zriadiť požičovňu vodných bicyklov a člnov. Oživiť tak chce turizmus v kedysi obľúbenej lokalite. Na obecnom úrade tiež zriadia informačnú kanceláriu cestovného ruchu. Uviedol to starosta obce Ján Mičuda.


Tomášovský rybník bol podľa starostu v období socializmu, a to najmä v 80. rokoch 20. storočia, vyhľadávanou lokalitou a navštevovali ho najmä ľudia z Lučenca a okolitých obcí. "Bol tu stanový tábor a jednoduché služby, ako bufet, požičovňa vodných bicyklov, člnov a klasických bicyklov," priblížil Mičuda. Ako dodal, rybník je vo vlastníctve štátu, v minulosti sa obci podarilo osadiť aspoň nové lavičky či odpadkové koše. Aktuálne plánujú zakúpiť aj štyri nové vodné bicykle a dva člny, ktoré si budú môcť návštevníci požičať.

V Tomášovciach tiež plánujú zriadiť informačnú kanceláriu cestovného ruchu, v ktorej obec vytvorí aj jedno nové pracovné miesto. "Samotná kancelária bude zriadená na obecnom úrade. V projekte je však zahrnutá aj jej mobilná časť, pojazdný mobilný infostánok, ktorý bude môcť byť premiestňovaný podľa potreby," vysvetlil starosta. Počas leta by mal byť infostánok návštevníkom k dispozícii práve pri rybníku, no presúvať by ho chceli aj na rôzne podujatia v okolí. Slúžiť má na podávanie informácií, predaj informačných materiálov či suvenírov z regiónu.

Na štyroch miestach v obci by tiež mali pribudnúť nové informačné tabule so zameraním na rozvoj turizmu, pri každej sa bude nachádzať oddychové miesto s lavičkou či stojanom na bicykel. "Priamo v centre pri obecnom úrade bude tiež digitálny informačný kiosk, kde budú informácie hlavne o našom mikroregióne Novohradské podzámčie," dodal Mičuda.

Samospráva na projekt rozvoja infraštruktúry cestovného ruchu získala v rámci výzvy zameranej na najmenej rozvinuté okresy vyše 33 000 eur. Ďalších viac ako 22 000 eur bude predstavovať spolufinancovanie obce. Projekt plánuje samospráva realizovať v prvej polovici tohto roka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.09.2016
Bardejov láka poľských turistov bilbordovou kampaňou
Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Šariš - Bardejov zamerala svoje propagačné aktivity na zvýšenie návštevnosti regiónu severovýchodného Slovenska aj smerom do Poľska.
viac
16.10.2020
Zaujímavosťou Vyšnej Myšle je močidlo i zaniknutý gotický kostolík
Obec Vyšná Myšľa leží v okrese Košice–okolie na úpätí Slanských vrchov pri rieke Olšava, v súčasnosti má 965 obyvateľov.
viac
17.06.2022
Cyklistov v Košickom kraji prevezú cyklobusy aj vybrané pravidelné linky
Priaznivci cyklistiky môžu v Košickom kraji využiť počas leta možnosti prepravy v autobusoch, a to buď v špeciálnych cyklobusoch z Košíc na Kojšovku, Gemer a Tokaj, alebo od soboty 18. júna aj v pravidelných spojoch smerom na Spiš, Zemplín a Tokaj.
viac
11.05.2023
Cyklistov v kraji opäť prevezú cyklobusy aj vybrané pravidelné linky
Priaznivci cyklistiky v Košickom kraji budú mať opäť možnosť dostať sa autobusom do turistických lokalít v regiónoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %