Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
24.01.2023 01:30

Obecný podnik chce vyrábať betónové prefabrikáty, zamestnal by 10 ľudí


Ilustračná snímka: (tasr).


Obecný podnik v Nižnej Slanej v okrese Rožňava sa chce venovať výrobe betónových prefabrikátov, zamestnať by tak mohol približne desiatku ľudí.


Na prípravu zázemia získal v rámci výzvy zameranej na podporu najmenej rozvinutých okresov dotáciu vo výške 80 000 eur. Uviedol to starosta obce Tibor Jerga.

Ako priblížil, v obecnom podniku by sa chceli venovať výrobe betónových tvárnic či plotov. Ich výrobňu chcú zriadiť v nedokončenej hale na pozemku, ktorý samospráva zakúpila len nedávno. Financie z dotácie sú určené na rekonštrukciu priestorov a prípravu zázemia pre budúcu výrobu.

"Obecný podnik teraz zamestnáva dvoch ľudí. Chceme v ňom vytvoriť jednu pracovnú čatu, robiť by sme chceli aj murárske práce," uviedol Jerga. Ako dodal, celkovo by mohli zamestnať asi desiatku pracovníkov. Služby obecného podniku chce samospráva v budúcnosti využiť aj pri realizácii rôznych projektov priamo v obci.

S rekonštrukciou nedokončenej haly plánujú v Nižnej Slanej začať hneď, keď to počasie dovolí. V rámci ďalšej výzvy žiadajú aj o financie na nákup strojov a potrebného vybavenia. "Nejaký vibračný lis máme, aj s ním by sme už mohli pomaly začať niečo vyrábať," skonštatoval starosta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.10.2019
Sociálny podnik v obci Veľaty patrí k prvým na Slovensku, bude vyrábať brikety
V obci Veľaty v Trebišovskom okrese pôsobí jeden z vôbec prvých sociálnych podnikov na Slovensku. Obecná firma Thermostav, ktorá vznikla v roku 2017, získala sociálny status koncom minulého roku. Okrem iných činností sa chystá spustiť výrobu drevených brikiet.
viac
21.07.2020
Sociálny podnik v Raslaviciach funguje už päť rokov
Obecný podnik v Raslaviciach, okres Bardejov, ktorý funguje na parametroch sociálneho podnikania, zamestnáva ľudí už päť rokov.
viac
08.09.2021
V nevyužívanej budove chce obec vybudovať nové nájomné byty
V nevyužívanej budove v centre obce Nižná Slaná v okrese Rožňava by mohli vzniknúť nové nájomné byty. Ako TASR informoval starosta obce Tibor Jerga, samospráva má vypracovanú projektovú dokumentáciu a onedlho bude podávať žiadosť o poskytnutie podpory zo strany Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB).
viac
14.03.2022
Nižná Slaná žiada štát, aby čo najrýchlejšie riešil znečistenie rieky Slaná
Obec Nižná Slaná v okrese Rožňava žiada štát, aby začal čo najrýchlejšie riešiť znečistenú rieku Slaná, kým nenastane ekologická katastrofa. Obec o tom informuje na sociálnej sieti s tým, že aplikovať by sa dali dočasné riešenia, ako napríklad filtre či kontajnerové čističky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %