Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
10.09.2022 12:45

Obete holokaustu si uctili pietnym aktom pri pamätníku Cesta bez návratu


Na snímke sprava predseda Židovskej náboženskej obce Pavel Frankl a podpredseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) Juraj Drotár počas spomienkového podujatia na obete holokaustu pri pamätníku Cesta bez návratu na Závodskej ceste v Žiline. FOTO TASR - Erika Ďurčová.


Obete holokaustu si v piatok uctili pietnym aktom pri pamätníku Cesta bez návratu na Závodskej ceste v Žiline. Zúčastnili sa na ňom veľvyslanec štátu Izrael na Slovensku Eitan Levon, zástupcovia židovskej náboženskej obce, samosprávy a príbuzní žilinského rodáka Arieha Kleina, ktorý sa spolupodieľal


"Pred štyrmi dňami sme si pripomenuli statočných hrdinských ľudí zo Slovenska, ktorí zachránili životy 22 slovenským Židom vrátane desiatich detí. Zachránili ich pred deportáciami, mučením a istou smrťou. Tieto príbehy treba rozprávať, pretože ešte stále sú tu medzi nami takí, ktorí sa nehanebne pokúšajú popierať holokaust. Práve preto sa spájame, aby sa pamäť holokaustu nikdy nestratila," povedal veľvyslanec štátu Izrael na Slovensku.       

Predseda Židovskej náboženskej obce v Žiline Pavel Frankl pripomenul, že pamätník Cesta bez návratu stojí symbolicky na mieste, kde v roku 1942 zriadili zberný tábor pre deportáciu židovských občanov z celého Slovenska do nacistických koncentračných táborov. "Bol to najväčší tábor, prešlo ním viac ako 18.000 slovenských Židov. Pamätník tu stojí skoro 20 rokov, aby sa nezabúdalo na holokaust, ale aj aby sa niečo podobné neopakovalo," zdôraznil.       

Žilinský zberný tábor je podľa podpredsedu Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) Juraja Drotára pripomienkou tragických udalostí. "Tu im zobrali doklady, meno, napísali číslo a poslali ich do Auschwitzu. Toto je pre nás najväčšia výstraha, aby sa to nestalo a o to sa budeme spoločne usilovať," skonštatoval Drotár.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2017
Žilina si uctila padlých vojakov v Budatíne
Piateho mája si položením vencov a kvetov predstavitelia Národnej rady Slovenskej republiky, mesta Žilina a členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov uctili pamiatku padlých vojakov, ktorí bojovali za mier v 2. svetovej vojne.
viac
05.10.2017
Pietnym aktom si SR pripomenie Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie
Na spomienkový a pietny akt kladenia vencov k pamätníkom v Svidníku pozýva pri príležitosti 73. výročia Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie okresné mesto na severovýchode Slovenska. Podujatie je pripravené na piatok 6. októbra, na Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie.
viac
05.05.2018
Oslobodenie a koniec vojny si pripomenuli pietnym aktom a výstavou
Oslobodenie Rimavskej Soboty Červenou armádou a ukončenie druhej svetovej vojny si v piatok obyvatelia mesta a regiónu pripomenuli pietnym aktom pri pamätníku padlým na Námestí M. Tompu.
viac
20.01.2024
V Prešove si 19. januára pietnym aktom pripomenuli 79. výročie oslobodenia
Tento významný historický míľnik si účastníci pietneho aktu pripomenuli pri Pamätníku Osloboditeľov v Južnom parku, kde položili vence zástupcovia mesta Prešov, Oblastného výboru SZPBv Prešove, ale aj zástupcovia verejnej správy, ozbrojených síl, záchranných zložiek a ďalších organizácií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %