Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
14.04.2023 11:40

Ochranári upozorňujú na zákaz zbierania jarných kvetov


Snímka zdroj: (tasr).


Ochranári upozorňujú na zákaz zbierania kvetov, ktoré v tomto období rastú v prírode. Medzi chránené druhy patria napríklad snežienky či poniklece a za ich odtrhnutie alebo vykopanie hrozí pokuta.


"Snežienka sa zaradila medzi chránené druhy, takže je zakázané ich zbierať vo voľnej prírode, čo oproti minulosti bolo možné. Z jarných kvetov, ktoré veľmi upútajú pozornosť, sú poniklece. Poniklec je fialový kvet, pupene sú opatrené chĺpkami, ktoré ich chránia pred mrazom, pretože kvitnú veľmi skoro. Už v polovici marca sa objavujú v prírode. Na Slovensku máme viacero druhov poniklecov a všetky sú chránené. Takisto je zakázané ich zberať," uviedla Marta Hrešová zo Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR - Regionálneho centra ochrany prírody (RCOP) Prešov.

Okrem trhania kvetov je zakázané aj ich vykopávanie. Na jednej strane by človek podľa Hrešovej porušil zákon, na druhej strane mu v záhrade nevyrastú. "Pretože špecifické podmienky, hlavne čo sa týka geológie pôdy, nevieme nastaviť v umelých podmienkach," vysvetlila.

Medzi ďalšie skoré jarné kvety patrí šafrán. Rovnako ako i poniklec a snežienka je jedovatý. "Živočíchy, bylinožravce to vedia, a preto ich nechajú na pokoji a počkajú si na zelenú trávu, ktorá vzápätí vyraší po týchto kvetoch," priblížila Hrešová.

Z kvetov, ktoré si ľudia môžu natrhať sú chochlačky, veternice či iskerníky. "Vytvárajú v lese jarný aspekt. Kvitnú ešte pred olistením stromov. Ľudia si ich môžu natrhať, avšak väčšinou nevydržia veľmi dlho vo váze. Radšej by som však odporúčala pokochať sa pohľadom na nich v lese," dodala Hrešová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2016
Ochranári vrátili vodu do vyschnutého koryta Čiližského potoka
Vďaka revitalizácii Čiližského potoka ochranári znovu vrátili vodu do jeho 33,5 kilometrov dlhého koryta, z ktorého takmer dve tretiny boli ešte donedávna úplne suché.
viac
30.10.2019
...a znova máme Dušičky
Na dvere klope sviatok zosnulých, počas ktorého sa rovnako ako každý rok chystáme zaplaviť cintoríny tonami sviečok, kahancov, umelých kvetov, plastových kvetináčov a ďalším materiálom.
viac
17.03.2020
Včeliu záhradu chcú ochranári rozšíriť o interaktívnu výučbu pre deti
Ochranári chcú rozšíriť včeliu záhradu na Duklianskej ulici v Prievidzi. Pribudnúť by tam mali prvky na interaktívnu výučbu detí, ktoré ju navštevujú.
viac
19.10.2021
Lesníci chcú spracovať stromy po vetrovej kalamite. Ochranári im v tom bránia
Štátna ochrana prírody svojím rozhodnutím z 15. 7. 2021 zablokovala spracovanie vetrovej kalamity v lokalite Čierny Váh. Slovenská lesnícka komora sa absolútne nestotožňuje s týmto stanoviskom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %