Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
12.03.2024 04:15

Ochranári vybudovali zábrany pre žaby a pomáhajú im s migráciou


Snímka zdroj: Dobré noviny


Ochranári vybudovali v uplynulých dňoch pri vodnej nádrži Sigord pri Prešove migračné zábrany pre žaby. Apelujú na vodičov, aby boli ohľaduplní voči zvieratám i dobrovoľníkom, ktorí ich budú počas migrácie prenášať. Pre TASR to uviedla Marta Hrešová zo Štátnej ochrany prírody SR.


Ako povedala, ak je vonku nad desať stupňov Celzia, žaby sa začínajú zo zimovísk presúvať k vodnej ploche, kde nakladú vajíčka. "Hlavným spúšťačom okrem teploty sú aj zrážky. Včerajší dážď a nočná teplota nad osem stupňov nám rozbehli migráciu naplno," vysvetlila Hrešová.         

Na miestach, kde žaby migrujú z lesa k vode a prechádzajú cez cestu, dochádza podľa nej často k ich úhynu pri strete s autami. "Keďže tomu chceme zabrániť, okolo takýchto cestných úsekov staviame migračné zábrany. Sú to fóliové zábrany, ktoré žaby zastavia, a my ich potom v spolupráci s dobrovoľníkmi chodíme počas dňa zbierať a prenášame ich bezpečne cez cestu k vodnej nádrži," uviedla Hrešová.         

Tým, že je teplejšie počasie, začali s ich stavaním približne o dva týždne skôr ako po minulé roky. Predpokladajú, že v polovici apríla by sa mala migrácia ukončiť. Ak počas migrácie dôjde k prudkému ochladeniu, žaby sa zahrabú do pôdy a počkajú na teplejšie počasie. Rovnako podľa Hrešovej nemigrujú počas priameho slnka.         

"V tých najlepších rokoch bolo pri vodnej nádrži Sigord približne 8000 obojživelníkov. Minulý rok bolo zhruba o polovicu menej žiab," povedala Hrešová s tým, že dôvodom bolo sucho počas predchádzajúcej sezóny a nebolo toľko prírastkov.         

V uplynulých dňoch pri vodnej nádrži Sigord postavili za pomoci dobrovoľníkov približne 600 metrov zábran. O dva týždne budú stavať zábrany na spätný ťah, aby zabránili kolíziám počas návratu žiab do lesa. V minulosti budovali zábrany aj pri vodnej nádrži Ružín. V minulom roku v rámci rekonštrukcie cesty tu boli inštalované trvalé zábrany. Tento rok budú sledovať ich funkčnosť a efektívnosť. Snažia sa aj o to, aby trvalé zábrany boli vybudované aj na iných úsekoch.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.04.2020
Ochranári v spolupráci so študentmi pomáhajú pri migrácii žiab
Osadením zábran na migračných trasách aj tento rok ochranári zo Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Štiavnické vrchy pomáhajú obojživelníkom pri ich presúvaní sa zo zimovísk v lese na miesta rozmnožovania.
viac
10.11.2020
Bociany dokážu prezimovať i na Slovensku
Vo voľnej prírode prezimujú každoročne na Slovensku jeden až tri bociany biele, počas miernej zimy i viac. Osamoteného jedinca po jesennom odlete bocianov na zimoviská aktuálne ochranári evidujú napríklad v katastri obce Ulič v okrese Snina.
viac
30.03.2023
Neďaleko Košíc opäť pribudli zábrany pre migrujúce žaby
Košickí lesníci spolu s dobrovoľníkmi aj túto jar prispievajú k ochrane migrujúcich žiab. Vo vybraných úsekoch ciest neďaleko Košíc už osadili zábrany. Uviedla to dobrovoľníčka a koordinátorka aktivity Ivana Fabianová. Zároveň vodičov žiada o ohľaduplnosť.
viac
03.04.2024
Ochranári zo Slovenského raja stavajú na ochranu žiab zábrany
K jarnému obdobiu patrí aj migrácia obojživelníkov k vodným nádržiam, miestam ich rozmnožovania. Ak im v ceste stojí komunikácia, množstvo jedincov zahynie pod kolesami áut. Stáva sa to aj v kompetenčnom území Správy Národného parku (NP) Slovenský raj, preto ochranári stavajú okolo cesty zábrany.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %