Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
05.10.2023 05:05

Ornitológovia nesúhlasia so zámerom výstavby veterného parku na Orave


Ilustračná snímka


Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko nesúhlasí so zámerom výstavby veterného parku v Tvrdošíne na Orave. Informovala o tom na sociálnej sieti.


Projekt podľa ornitológov navrhli priamo do migračných koridorov vtáctva a na dohľad od Tatier, uprostred jedného z najviac turisticky atraktívnych regiónov na Slovensku.         

"Investor predložil vizualizácie, ktoré majú doložiť, že veterný park až takým zásahom do vizuálu nebude. Vizualizácie sú pri zamračenom počasí. Škoda, že ich nedal za jasného počasia a s pohľadom na Západné Tatry v pozadí z Oravskej Magury a vrtuľami v popredí," skonštatovali ornitológovia s tým, že na príslušné úrady zaslali k projektu nesúhlasné stanovisko. Zároveň žiadajú dôsledné koncepčné posúdenie veterných parkov, aby sa nepovoľovali tam, kde ublížia vzácnym druhom.         

Projekt je v súčasnosti vo fáze posudzovania vplyvov na životné prostredie. Investor predložil na posúdenie dva varianty. Prvý zahŕňa šesť turbín, druhý počíta so štyrmi turbínami. Predpokladané investičné náklady by mali v závislosti od variantu projektu dosiahnuť 30 alebo 45 miliónov eur. Začiatok výstavby plánujú v roku 2025. Investor v zámere avizuje, že sa uskutoční aktualizovaný prieskum územia s cieľom zhodnotenia vplyvov nového technického riešenia a lokalitného umiestnenia veterných turbín na vtáctvo a netopiere.         

Zámer veterného parku na Javorovom vrchu pri Tvrdošíne vnímajú negatívne aj obyvatelia mesta i okolitých obcí. Dotknuté samosprávy k projektu zaslali zamietavé stanoviská.

Investor nedávno pre TASR reagoval, že obavy obcí a obyvateľov vníma veľmi citlivo. Deklaroval záujem o to, aby bol projekt prospešný pre komunitu a mesto, ktorého sa priamo dotýka. Ubezpečil, že v rámci prípravy projektu zohľadnili jeho umiestnenie mimo chránených území a v dostačujúcej odstupovej vzdialenosti od obytných zón.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.01.2017
Tvrdošín chce postaviť novú plaváreň za 2,5 milióna eur
Obyvatelia hornej Oravy musia po zatvorení krytej plavárne v Nižnej už viac ako tri roky dochádzať za plaveckým bazénom desiatky kilometrov až do Dolného Kubína. Tvrdošínska samospráva by tento stav chcela zvrátiť, v meste plánuje postaviť úplne novú.
viac
18.12.2020
Kŕmidlo pre vtáky nie je košom na zvyšky z taniera
Kŕmidlo pre vtáky by nemalo byť košom na zvyšky z taniera. Vtákom sa nikdy nedáva korenené a solené jedlo. Nevhodné je aj pečivo. Uviedol to ornitológ Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS).
viac
01.03.2024
Začína sa výstavba 2040 metrov dlhého cyklochodníka od Parku Janka Kráľa
Nový cyklochodník s dĺžkou 2040 metrov začne budovať v prvý marcový deň mesto Trnava. Povedie od Parku Janka Kráľa pozdĺž ulíc Jána Bottu a Štefana Moyzesa a má sa stať jednou z kľúčových častí vznikajúcej nosnej siete cyklistických komunikácií v meste. Uviedla to hovorkyňa radnice Veronika Majtánov
viac
08.04.2024
Väčšina obyvateľov nesúhlasí s prípadnou výstavbou veterného parku
Väčšina obyvateľov obce Radošovce v okrese Skalica nesúhlasí s prípadnou výstavbou veterného parku v katastri obce. Miestne referendum je platné, keďže sa na ňom zúčastnila nadpolovičná väčšina oprávnených voličov. TASR o tom informovala starostka Radošoviec Iveta Matúšová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %