Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
25.04.2017 12:15

Oslavy Dňa mesta Košice 2017 sa blížia


Pozvánka. Snímka zdroj: (tvkosice.sk).


Mesto Košice srdečne pozýva všetkých Košičanov i návštevníkov mesta na 23. ročník osláv Dňa mesta Košice. Metropola východu sa od 28. apríla do 8. mája premení na mesto tanca, hudby, športu, farieb, dobrého jedla, ale i vzdelávania a charity.


Rodiny s deťmi, mladí i starší sa v tohoročnom mimoriadne bohatom programe môžu tešiť na tradičné, ale aj celkom nové podujatia plné prekvapení. Pripravených je 30 hlavných a 55 sprievodných podujatí, v ktorých vystúpi viac ako 1500 účinkujúcich. Nemalou mierou prispejú deti, žiaci základných škôl, profesionálni umelci i aktívni seniori.

Aby Košičania mali presné informácie o všetkých podujatiach v rámci osláv, vydalo mesto programový kultúrny informátor. Na základe jeho popularity sme oproti minulému roku navýšili jeho počet o 5 000 kusov (celkovo 55 000 ks) Po vzore Košických Rozprávkových Vianoc, bude tento programový bulletin distribuovaný do poštových schránok a to už týždeň pred samotnými oslavami.

Pre Košičanov aj návštevníkov nášho mesta sú pripravené nové, ale aj obohatené tradičné podujatia. Premiéru budú mať nové ohňové a ohňostrojové show počas Košických Benátok a Galakoncertu. Zaujímavosťou je, že viac ako polovica programov bude interaktívnych a diváci sa do nich budú môcť priamo zapojiť.

O Košické Benátky je každý rok veľký záujem. V rámci nich sa košické jazero zaplní jedinečnými plavidlami. Ešte pred večernou plavbou je pripravené podujatie Jazero žije!, čo je veľká interaktívna dielňa plná hier, súťaží, prezentácií a bohatého programu.

Pri Galakoncerte mesta Košice ostaneme verní osvedčenému priestoru schodiska pred budovou magistrátu. Aj tentoraz bude koncert obohatený o ohňostroj, pôjde však o premiérovú kombináciu efektov, ktoré u nás ešte prezentované neboli, ale aj množstvo „prekvapení" od svetelných efektov, cez video stenu, až po účinkujúcich. Tešiť sa môžeme na Davida Kollera, Simu Martusovú, Linu Mayer, orchester Klasik Band a ďalších.

Košický guláš bude mať v tomto roku „programovú konkurenciu" v podobe podujatia Ulička remesiel deťom. Pôjde o rodinný program, v ktorom známa ulička ožije prezentáciou a otvorenými dielňami bylinkárky, umeleckého stolárskeho remeselného domu, kováča, brašnára i hrnčiara. Spolu s nimi v spolupráci s Východoslovenským múzeom Košice pootvoríme aj známe – neznáme priestory Dvoru remesiel, areálu Katovej bašty a Miklušovej väznice.

Koncert vo fontáne III. prinesie tento rok známe svetové hity v zaujímavých a nepoznaných aranžmánoch, ktoré v prostredí fontány zahrá orchester viacerých renomovaných košických hudobníkov, známy pod názvom Gallery Band. Košický Beh čašníkov – Carpano Cup 2017 je novinka z dielne nového spoluorganizátora (Carpano Košice) a nášho partnera VISIT Košice. Podujatie prinesie na Hlavnú ulicu atmosféru z mimoriadne obľúbeného filmu Vrchní prchni.

Na oslavách nebudú chýbať Košické rytierske slávnosti v Mestskom parku, Stavanie mája na Hlavnej ulici, Otvorenie sezóny detskej železničky a letnej sezóny v ZOO, či Majáles na Alpinke. Tešiť sa môžete na Bozkávanie pod čerešňou, Remeselné trhy, tradičný športový VSE CITY RUN, ale aj nové športovo-spoločenské podujatie s názvom JUMP FEST a ČOKOLÁDOVÁ TRETRA. Milovníkov hudby poteší Kaviareň Slávia Petra Stašáka, aj súťaž mladých kapiel ROKOKO. Prehliadka a výstava historických vozidiel Cassovia Retro, určite nadchne nielen mužov. Súčasťou osláv je aj neodmysliteľný Slávnostný ceremoniál mesta Košice spojený s odovzdávaním Cien mesta a Cien primátora mesta.

Dramaturgickým zámerom pri tvorbe všetkých podujatí, je snaha osloviť ich obsahom celé rodiny. Organizátori vychádzali z popularity, obľúbenosti a požiadaviek Košičanov všetkých vekových kategórií. Nebudú chýbať ani sprievodné programy jednotlivých mestských častí, centier voľného času, organizácií i inštitúcií, ktoré tvoria približne polovicu všetkých akcií XXIII. ročníka osláv Dňa mesta Košice.

„Všetkých vás srdečne pozývam na tohoročné oslavy Dňa mesta Košice, ktoré budú opäť pestré a zaujímavé. Pevne verím, že si v programovej ponuke každý nájde niečo pre seba a svoju rodinu. Teším sa na stretnutie s vami, aj na to, ako spoločne v uliciach vytvoríme neopakovateľnú atmosféru, akou sú naše krásne Košice povestné," povedal primátor mesta Richard Raši.

 

Autor: (Linda ŠNAJDÁROVÁ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.05.2017
Adamcove dni 2017
Nadšenci zborového spievania sa stretnú už na XI. ročníku prehliadky speváckych zborov Adamcove dni v Kunsthalle/Hale umenia 6. mája o 17. hodine, aby si uctili pamiatku významného dirigenta, zbormajstra a hudobného skladateľa Vojtecha Adamca (1926 – 1973), ktorý sa zapísal do histórie Košíc.
viac
26.05.2017
Staromestské slávnosti pokračujú aj dnes bohatým programom
Staromestské slávnosti pokračujú aj počas dnešného dňa. Pre návštevníkov je pripravený bohatý kultúrny program aj viaceré sprievodné podujatia. Najobľúbenejšia kultúrna akcia roka predstaví obyvateľom Žiliny rôzne hudobné štýly, ľudové remeslá i umelecké vystúpenia.
viac
31.07.2017
Stropkov sa chystá na 23. obnovený jarmok
Stropkovčanov a návštevníkov mesta čaká pestrý týždeň, ktorý cez víkend vyvrcholí 23. ročníkom obnoveného jarmoku. Mesto ožije v rámci sprievodných podujatí kultúrou, umením, športom a pripomína si aj históriu regiónu.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %