Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
14.10.2022 11:40

Peľová sezóna 2022 sa definitívne skončila, mala neštandardný priebeh


Ilustračná snímka: (tasr).


Tohtoročná peľová sezóna sa definitívne skončila. Celkové denné koncentrácie peľu ambrózie, paliny a tráv z čeľade lipnicovitých v ovzduší dosahovali už len veľmi nízke hladiny a inak to nebude ani v najbližších dňoch. Klesajúcu tendenciu majú tiež koncentrácie spór húb (plesní).


Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

"Peľová sezóna roku 2022 mala najmä vplyvom počasia veľmi neštandardný priebeh. Po miernej zime nasledoval skorý nástup kvitnutia prvých jarných drevín jelše a liesky, spojený s vyššou produkciou peľu ako v predchádzajúcich rokoch. Breza ako ďalší silný jarný alergén mala celkový peľový spád najvyšší za posledných 20 rokov. Taktiež peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých, hrabu, duba a buka dosahoval veľmi vysoké koncentrácie, čo spôsobilo aj to, že sa prekrývali semenné roky, teda roky intenzívnejšieho kvitnutia viacerých druhov," konštatovala Lafférsová.

Kvitnutie tráv sa začalo síce v máji, ale podľa nej aj vzhľadom na veľké sucho v ďalšom období bola produkcia peľu tráv nižšia ako v predchádzajúcich rokoch. Sezóna alergénov neskorého leta a jesene paliny a ambrózie bola porovnateľná s uplynulým rokom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.11.2021
V Poprade ukončili sezonu bikesharingu
Pod Tatrami v týchto dňoch ukončili sezónu tzv. bikesharingu. Podľa radnice bol záujem Popradčanov o systém zdieľaných bicyklov počas šiestich mesiacov veľký, a to aj napriek sezóne poznačenej pandémiou.
viac
17.02.2022
Peľová sezóna jelše a liesky sa už rozbieha na celom Slovensku
Oproti minulému roku došlo k skoršiemu nástupu začiatku peľovej sezóny asi o dva týždne. Z alergiologického hľadiska sú aktuálne najvýznamnejšie druhy jelša a lieska. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
viac
22.08.2022
Do projektu Behaj lesmi sa aktívne zapojili aj Lesy SR
Štátny podnik Lesy SR sa tento rok zapojil do projektu Behaj lesmi. Aktuálnu sezónu ukončili v sobotu (20. 8.) pretekmi v lokalite Horná Roveň neďaleko Banskej Štiavnice.
viac
07.10.2022
Záver vlakovej turistickej sezóny obstaral unikátny trojdňový expres
Unikátny trojdňový expres s názvom Za horami, za dolami ukončil tohtoročnú vlakovú turistickú sezónu v Banskobystrickom kraji.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %