Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
17.02.2022 09:40

Peľová sezóna jelše a liesky sa už rozbieha na celom Slovensku


Kvety liesky.


Oproti minulému roku došlo k skoršiemu nástupu začiatku peľovej sezóny asi o dva týždne. Z alergiologického hľadiska sú aktuálne najvýznamnejšie druhy jelša a lieska. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.


Podľa nej monitorovacie stanice v Bratislave a Nitre uvádzajú vysoké až veľmi vysoké denné koncentrácie peľu prvých jarných alergénov - liesky a jelše. Stanica v Banskej Bystrici v šiestom kalendárnom týždni zachytila nanajvýš iba stredné hodnoty.

"Začíname peľové spravodajstvo 2022. Začiatok roka je veľmi podobný s uplynulým, priniesol so sebou okrem pomerne teplej zimy a početných daždivých dní aj sneh a silné mrazy koncom januára a začiatkom februára. Sneh, vietor a mrazy boli hlavnou príčinou toho, že sme z bezpečnostných dôvodov nemohli spustiť prevádzku našich monitorovacích staníc. Zlepšenie podmienok na strednom a severnom Slovensku nám umožnilo spustiť všetky monitorovacie stanice. Tento týždeň tak máme k dispozícii prvé výsledky monitoringu peľovej situácie za celé Slovensko," konštatovala Lafférsová.

Okrem peľu jelše a liesky sa v ovzduší vyskytoval ešte peľ drevín z čeľadí cyprusovitých-tisovitých, ktorý dosahoval zatiaľ len v Bratislave vysoké denné koncentrácie.

"Prudké oteplenie, dostatok vlahy a slnečného svitu prináša so sebou i prudký nárast denných koncentrácií peľu. Sezóna jelše a liesky sa naplno rozbehne na celom území a ich denné koncentrácie dosiahnu alergiologicky významné hladiny aj v severnejších oblastiach Slovenska. V teplejších sezóna jelše a liesky už prechádza svojím vrcholom. Narastať budú denné koncentrácie peľu drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité, ktoré majú významné zastúpenie v záhradných a parkových výsadbách," dodala odborníčka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2022
Turistickú sezónu otvára výstava o vývoji kníhtlačiarstva
Turistickú sezónu na Fiľakovskom hrade otvára výstava približujúca vývoj kníhtlačiarstva od stredoveku po súčasnosť.
viac
13.05.2022
Cyklobusom do 4 lokalít v okolí Banskej Bystrice
Aj tento rok sa môžu priaznivci turistiky a cykloturistiky tešiť na tradičné letné autobusy, ktoré pripravuje oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko v spolupráci s partnermi. Už najbližšiu sobotu 14. mája začína premávať Cyklobus a Turbus.
viac
28.06.2022
Na Trenčianskom hrade "odhojdali" začiatok letnej turistickej sezóny
Symbolickým "odhojdaním" na novej hojdačke pri Kasárni Trenčianskeho hradu odštartovala v pondelok letná turistická sezóna v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK). Informovala o tom výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región Eva Frývaldská.
viac
14.10.2022
Peľová sezóna 2022 sa definitívne skončila, mala neštandardný priebeh
Tohtoročná peľová sezóna sa definitívne skončila. Celkové denné koncentrácie peľu ambrózie, paliny a tráv z čeľade lipnicovitých v ovzduší dosahovali už len veľmi nízke hladiny a inak to nebude ani v najbližších dňoch. Klesajúcu tendenciu majú tiež koncentrácie spór húb (plesní).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %