Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
21.07.2022 04:15

Pohyb a kúpanie sa psov v tajchoch vymedzili upravené pravidlá


Ilustračná snímka.


Na banskoštiavnických tajchoch platí zákaz voľného pohybu psov. Tieto domáce zvieratá by nemali v čase od 1. mája do 31. októbra vstupovať do vody vo vymedzených zónach.


Mimo týchto zón môže pes vstupovať do vody len za prítomnosti jeho majiteľa. Na týchto pravidlách sa ešte na jar tohto roka dohodli zástupcovia obcí, Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), príslušníci mestskej aj štátnej polície, Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Banská Štiavnica a súkromného rezortu. Informuje o tom SVP na sociálnej sieti.

"Štiavnické jazerá sú v posledných rokoch mimoriadne navštevované domácimi a hlavne cezpoľnými turistami. Mnohí z nich si na tieto miesta berú so sebou svojich domácich miláčikov. Za posledné roky kulminujú prípady, keď psy behajú voľne medzi ľuďmi, otriasajú sa na dekách, zanechávajú po sebe výkaly alebo dokonca sú známe prípady, keď pes atakoval človeka na brehu jazera či priamo vo vode. Bohužiaľ, niektorí psičkári často už nereagujú na upozornenia a stávajú sa doslova agresívnymi voči ostatným," uvádza SVP na sociálnej sieti.

Prijaté opatrenia sú preventívneho charakteru, aby nedochádzalo k nepredvídaným stretom. "V nijakom prípade to netreba chápať ako obmedzovanie psičkárov, keďže tento nastavený systém nie je v rozpore s ochranou zvierat. Skôr sme sa snažili aj v podmienkach neriadeného turizmu na jazerách citlivo nastaviť reguly, ktoré si už súčasnosť pýtala," informuje SVP.

Osadzovanie tabúľ majú riešiť samosprávy. Mal by byť na nich uvedený text "Zákaz voľného pohybu psov". Tabuľky majú byť umiestnené na rekreačne najvyužívanejších miestach v okolí tajchov a majú ohraničovať zónu, v ktorej treba uvedené predpisy striktne dodržiavať.

Ako uviedla primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková, takéto tabule osadila samospráva na navštevovaných tajchoch už v minulých rokoch. "Kontrola je potom na mestskej polícii," pripomenula. Porušovanie zákazu môžu však nahlásiť aj samotní občania.

SVP upozorňuje aj na to, že problémami, ktoré ich v súvislosti s tajchami neustále trápia, sú vandalizmus, poškodzovanie zariadení a súčastí tajchov, nepovolené parkovanie, nepovolené táborenie a kladenie ohňa na udržiavaných trávnatých porastoch či vykonávanie telesných potrieb.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2016
Centrum Banskej Štiavnice rozžiari festival Illumination
Historické centrum mesta sa v sobotu (18. 6.) v noci celé rozžiari vďaka multimediálnemu festivalu svetla Illumination - Banská Štiavnica.
viac
09.06.2018
Jazzový festival prinesie hudbu aj na netradičné miesta
Banskú Štiavnicu rozozvučia od 21. do 24. júna tóny jazzu. Festival Zvuk for Štiavnica 2018 prinesie hudbu do kaviarní, barov ale aj na Námestie sv. Trojice, Kostola sv. Kataríny či lapidária Starého zámku.
viac
20.04.2023
Ľudskou činnosťou miznú kanály, ktoré sú súčasťou tajchov
Na neustály úbytok vodných kanálov, ktoré sú súčasťou známych banskoštiavnických tajchov, upozorňuje tamojšie združenie Štiavnický tajch. Každý rok podľa neho dochádza k likvidácii týchto kanálov najmä ťažbou v lesoch alebo súkromnými osobami.
viac
24.08.2023
Dobrovoľníci zachraňujú unikátny vodohospodársky systém tajchov
Takmer 80 dobrovoľníkov sa v týchto dňoch zapojilo do obnovy unikátneho historického vodohospodárskeho systému banskoštiavnických tajchov. Systém bol vybudovaný pred niekoľkými storočiami, no dodnes hrá významnú úlohu v adaptácii na zmenu klímy Banskej Štiavnice a jej okolia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %