Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
13.12.2021 08:35

Pre návštevníkov zoo vybudovali nový informačný systém


Na snímke jeden z vybudovaných rozcestníkov - stĺpov s orientačnými smerovkami a piktogramami. Snímka zdroj: (tasr).


V Zoologickej záhrade Košice pribudol nový informačný systém, ktorý návštevníkom uľahčí orientáciu v areáli. Vybudovali ho v rámci cezhraničného projektu s podporou eurofondov s rozpočtom 32 000 eur.


Myšlienku projektu zameranú na podporu rozvoja turistického ruchu tvorcovia pretavili do skvalitnenia služieb pre návštevníkov. "Hlavným výstupom je nový informačný systém. Ten pozostáva z troch informačných tabúľ s maľovanou mapou areálu, ôsmich rozcestníkov - stĺpov s orientačnými smerovkami v tvare šípok, na ktorých sa nachádzajú piktogramy zrozumiteľné aj pre cudzincov. Na informačných tabuliach sa nachádzajú názvy zvierat v troch jazykoch - slovenčine, maďarčine a angličtine," priblížil jeden z tvorcov projektu Patrik Pastorek.

Informačný systém zároveň vznikol v účelovej budove zoo na Mojmírovej ulici v Košiciach v pripravovanom Zoo Dome. Umiestnených je tam päť vzdelávacích tabúľ, tri informačné tabule, menovky pre zvieratá, označenie miestností a ukazovatele smeru. Vzdelávacie tabule informujú napríklad o ochrane druhov, zoogeografických oblastiach, sústave Natura 2000 či biológii obojživelníkov a plazov.

"Spracovanie tabúľ bolo poňaté inovatívne, aby boli čo najzaujímavejšie pre detského návštevníka. Vďaka projektu bude môcť košická zoo v tamojších priestoroch prezentovať vzdelávacie programy prostredníctvom moderných technológií," informovala Eva Malešová z košickej zoo.

Projekt s názvom Zoologické záhrady - bez hraníc realizovali v rámci programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika - Maďarsko. Partnerom bola Zoo Nyíregyháza.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2018
Kvalitné regionálne projekty musia na peniaze čakať
Zmysluplný plán, podpora obyvateľov ani vysoký potenciál návratnosti už regionálnym projektom na financovanie nemusia stačiť. Cestu k peniazom z dotácií im môžu zahatať obmedzené kapacity štátnych úradníkov.
viac
29.01.2021
Detská železnica v Košiciach prejde obnovou
Na historickej úzkorozchodnej železničke v Košiciach by mali pribudnúť nové vozne. V rámci cezhraničného projektu plánujú tiež rozsiahlejšiu opravu trate či kotla najstaršej prevádzkyschopnej úzkorozchodnej parnej lokomotívy U36 003.
viac
14.05.2021
Ďalšie príklady dobrej praxe sú z Košíc, Lučenca a Strážskeho
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje s predstavovaním príkladov dobrej praxe. Tentokrát sa sústredíme na situáciu vyvolanú koronakrízou a inšpiratívne riešenia z konkrétnych samospráv.
viac
13.10.2021
Adopcia chodníkov na zimnú údržbu sa v Košiciach osvedčila, projekt pokračuje
Mesto Košice bude pokračovať v projekte Adoptuj si chodník a zarábaj. Záujemcovia o odpratávanie snehu a ľadu sa tak budú môcť opäť zaregistrovať cez mobilnú aplikáciu Zimná údržba. K dispozícii bude viac úsekov ako uplynulú zimu, na adopciu je v meste určených zatiaľ 700 chodníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %