Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
02.01.2017 08:15

Prešov vstupuje do jubilejného roka, oslávi 770. výročie prvej zmienky


Pohľad na Prešov.


Tisíce Prešovčanov privítali v centre mesta príchod nového roku 2017, v ktorom Prešov oslávi 770. výročie prvej písomnej zmienky. Súčasťou osláv bolo zverejnenie nového loga mesta, ktoré si mohli pozrieť v podobe ohnivej mozaiky.


Logo tvorí jednoduchý obrys veže konkatedrály sv. Mikuláša, dominanty centra Prešova a zároveň je to aj symbol brán, ktoré boli súčasťou stredovekých hradieb. Vyjadruje tiež ručne písanú linku perom, čo je odkazom na prvú písomnú zmienku. Obsahuje názov mesta a výročie. Základná farba loga je červená, čo zodpovedá farbe erbu mesta. 

Posledné sekundy roka odrátavala s oslavujúcimi aj primátorka mesta Andrea Turčanová, ktorá skonštatovala, že odchádzajúci rok bol veľmi dobrým rokom a všetkým účastníkom zaželala, aby ten nadchádzajúci rok bol ešte lepším. Prítomným popriala, aby sa im splnili najtajnejšie želania a aby vo svojom okolí stretávali veľa dobrých ľudí, ktorí ich budú podporovať a mať radi.       

„Je to jubilejný rok pre naše mesto, v ktorom pripravujeme množstvo akcií. Chcem pozvať všetkých Prešovčanov na koncert rodákov, ktorý bude vyvrcholením osláv 770. výročia mesta,“ uviedla Turčanová.       

Primátorka zdôraznila, že Prešov čaká rok investícií. Potešilo ju, že pred vianočnými sviatkami prišla pozitívna správa, že mestu schválili dva projekty na rekonštrukciu materských škôl na Bernolákovej a Volgogradskej ulici. Mesto získa dotáciu v celkovej výške 1,25 milióna eur. Prešovskí poslanci v budúcoročnom rozpočte schválili tiež rekordnú sumu na investície.        

„Mesto čaká rok, ktorý bude investične najväčší za posledných minimálne päť rokov. Pretože viac ako 12 miliónov eur chceme preinvestovať na výstavbu a obnovu ciest, budov, do obnovy nákupných centier, opravy škôl. Chceme riešiť aj vnútrobloky a mestské parky, aby sa Prešovčanom naozaj dobre žilo, aby boli na svoje mesto hrdí,“ povedala primátorka.       

Turčanová uviedla, že rok 2017 prinesie aj svetlý bod v oblasti dopravy, malo by sa dokončiť prepojenie Škultétyho ulice s kruhovou križovatkou pri ZVL, čo odľahčí dopravu. Vyjadrila presvedčenie, že to bude aj rok, kedy kompetentní slávnostne poklopú na základný kameň, čo odštartuje začatie výstavby severozápadného obchvatu mesta – úseku D1 a snáď aj rýchlostnej cesty R4.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2016
Spoznajte zlomové okamihy mestskej histórie
Špeciálnu tematickú prehliadkovú trasu mestom si pri príležitosti 730. výročia prvej písomnej zmienky o Liptovskom Mikuláši pre návštevníkov pripravilo tunajšie informačné centrum.
viac
10.01.2017
Mesto pod Sninským kameňom existuje oficiálne už 700 rokov
Snina si v tomto roku pripomína 700. výročie prvej písomnej zmienky. Ako uviedol jej primátor Štefan Milovčík, hlavným cieľom tejto spomienky je predovšetkým to, aby boli obyvatelia mesta právom hrdí na jeho históriu i súčasnosť.
viac
12.01.2017
Rok 2017 pripomenie Majstra Pavla z Levoče, Máriu Teréziu či J. M. Hurbana
Päť storočí od dokončenia hlavného oltára Majstra Pavla z Levoče v chráme sv. Jakuba v Levoči, 300. výročie narodenia Márie Terézie i 200 rokov od narodenia Jozefa Miloslava Hurbana.
viac
12.11.2022
Pred 775 rokmi sa začala písať história Prešova
Jedným z najvýznamnejších dátumov v histórii Prešova je 7. november 1247, kedy vznikla prvá písomná zmienka o meste. Tento rok si tak Prešov pripomína 775. výročie prvej písomnej zmienky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %