Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
26.06.2023 11:40

Oslavy 910. výročia prvej písomnej zmienky majú svoje logo


Banner.


Oslavy 910. výročia prvej písomnej zmienky o Bojniciach v listine Zoborského opátstva majú i svoje logo.


Vyobrazené sú na ňom hodiny na veži Kostola sv. Martina a v ich záhlaví najvyššie veže Bojnického zámku. Grafiku doplňuje latinský nápis Hora es iam nos de somno surgeri, ktorý vo voľnom preklade znamená "Je už čas prebudiť nás".

Ústredné oslavy 910 rokov od prvej písomnej zmienky sa uskutočnia v septembri, mesto si však výročie bude pripomínať počas celej letnej turistickej sezóny. "Oslavujeme nielen 910. výročie prvej písomnej zmienky nielen o Bojniciach, ale i samotnej Zoborskej listiny, ktorá reprezentuje dôležitý medzník, že už vtedy tu v podhradí žili ľudia," spomenul poverený riaditeľ Kultúrneho centra Bojnice (KCB) Vojtech Bartko.

Svoju úlohu na logu má podľa neho i kostolná veža, ktorá v minulosti slúžila aj ako strážna, teda strážila život pod ňou, hodiny na nej ukazujú čas 9.10 h, čo je práve odkaz na 910. výročie. "Keďže ide o štvorbokú vežu, na každej z nich je ciferník s hodinami. My sme si vybrali ciferník, ktorý je otočený na sever a je doplnený latinským nápisom, pravdepodobne z 18. storočia. Ide o výňatok z biblie, ktorá vo voľnom preklade znamená: Je čas prebudiť sa zo sna," priblížil ďalej Bartko.

Ide síce podľa neho o okrídlenú vetu, no aktuálna je pre ľudí i v dnešnej dobe, nielen v dobách minulých. "Aby sme začali vnímať svoju krajinu, priestor, kde žijeme, začali sa oň starať a priložili ruku k dielu," ozrejmil.

Výročiu prvej písomnej zmienky je venované už celé kultúrne leto, ústredné oslavy sa uskutočnia 15., 16. a 17. septembra na Hurbanovom námestí.

KCB na letné mesiace pripravilo Bojnické hudobné leto, ktoré sa koná už viac ako 30 rokov a ponúkne nielen koncerty vážnej hudby. "Samozrejme, pripravujeme aj program pre deti, spoločne s mestskou knižnicou. Čakajú nás i džezové koncerty, prezentovať budeme aj iné typy hudobného umenia v spolupráci s ďalšími inštitúciami," načrtol riaditeľ KCB.

Počas leta podľa neho kultúrne centrum prinesie rôznorodý program, ktorý bude určený i pre mladých, súčasťou programu bude vo vybraných termínoch i divadelné korzovanie mestom pod názvom Legendy ožívajú. "Legendy budú samozrejme reflektovať na výročie. Ľudia budú môcť stretnúť dvoch mníchov, ktorí budú spisovať pozemky a medzníky," avizoval.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2018
Bojnice si pripomenuli 905. výročie prvej písomnej zmienky o meste
Bojnice si pripomenuli 905. výročie prvej písomnej zmienky o meste. Míľnik oslávili v sobotu (16. 6.), pre obyvateľov i návštevníkov mesta pripravili vystúpenia umelcov, výstavu o histórii školstva, remeselný trh či pôvodný bojnický muzikál so živým orchestrom z dielne miestnej základnej umeleckej š
viac
28.08.2019
Obec Malinová si pripomenie 680. výročie prvej písomnej zmienky
Malinová v okrese Prievidza si pripomenie 680. výročie prvej písomnej zmienky. Počas tri dni trvajúceho podujatia od 30. augusta do 1. septembra zároveň oslávi i 75. výročie Slovenského národného povstania, s ktorým je úzko spätá.
viac
30.08.2019
Spišské Podhradie si pripomína 770. výročie prvej písomnej zmienky
Mesto Spišské Podhradie si oslavami pripomína 770. výročie prvej písomnej zmienky. Trvajú od piatka a vyvrcholia v nedeľu 1. septembra.
viac
08.09.2023
Výročie prvej písomnej zmienky oslávia Bojnice trojdňovým programom
Mesto Bojnice oslávi 910. výročie prvej písomnej zmienky trojdňovým programom. Oslavy potrvajú od 15. do 17. septembra a ponúknu aktivity pre všetky vekové kategórie. Ich súčasťou bude slávnostné oceňovanie osobností, remeselníci, dobové podujatia i zabíjačka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %