Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
13.02.2023 10:35

Prestavba bývalej školy na DSS mala byť už hotová, nie je ani v polovici


Ilustračná snímka: (tasr).


V malej obci Píla v okrese Žarnovica prestavujú bývalú základnú školu na domov sociálnych služieb (DSS). Na stavbu získala obec 528 000 eur od Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a spolufinancovaná je aj samotnou obcou.


"Prestavba sa začala ešte v októbri 2021 a ukončená mala byť po žiadosti dodávateľa o posunutie termínu v januári 2023. Doteraz je však preinvestovaných asi len 40 percent prostriedkov," uviedla starostka Blažena Chapman. Obec sa preto obáva o ďalší osud stavby. DSS penziónového typu ubytovania s kapacitou 12 miest by mal slúžiť seniorom z obce či regiónu.

Tamojšia samospráva pristúpila ešte za bývalého vedenia k projektu najmä preto, lebo v obci ostala nevyužitá budova základnej školy, ktorá bola zrušená v roku 2008 a začala chátrať. "Hľadali sme možnosti jej využitia a táto forma sa nám zdala najvhodnejšia. Keď vyšla adekvátna výzva, ktorá vyhovovala našim predstavám, tak sme sa ju pokúsili zachrániť a využiť ju tak opäť aj pre verejnosť," povedal pred rokom vtedajší starosta Eugen Čižmárik.

V Píle dnes žije približne 140 ľudí. Pôvodnými obyvateľmi boli Nemci. Ešte na konci druhej svetovej vojny mala obec okolo 1500 obyvateľov, z čoho vyše 90 percent boli občania nemeckej národnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.02.2019
Mesto Žiar nad Hronom si dalo vypracovať štúdiu prestavby školy na DSS
Mesto Žiar nad Hronom si dalo vypracovať štúdiu, ktorá rieši prestavbu priestorov školy v prístavbe kaštieľa na domov sociálnych služieb (DSS).
viac
21.11.2019
Brezová pod Bradlom zrekonštruuje nevyužívanú školu na nájomné byty
Mesto Brezová pod Bradlom sa rozhodlo zrekonštruovať nevyužívanú základnú školu na Piešťanskej ulici a prerobiť ju na nájomné byty.
viac
25.02.2022
Obec Píla prestavuje bývalú školu na zariadenie sociálnych služieb
V malej obci Píla v okrese Žarnovica, prestavujú bývalú základnú školu na zariadenie sociálnych služieb. Stavba je financovaná Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a spolufinancovaná je aj samotnou obcou.
viac
03.11.2022
Obec získala vyše 600 000 eur na prestavbu bývalej školy, bude v nej DSS
Obec Tuhár v okrese Lučenec získala na prestavbu budovy bývalej školy vyše 600 000 eur. V nevyužívaných priestoroch plánuje z dotácie vybudovať domov sociálnych služieb (DSS). Uviedol to starosta Peter Čeman.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %