Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
24.07.2023 11:40

Pri nákupe dovolenkových suvenírov treba byť opatrný


Ilustračná snímka.


Pri nákupe dovolenkových suvenírov treba byť opatrný, môžu byť vyrobené z ohrozených druhov živočíchov alebo rastlín. Patria medzi ne slony, nosorožce, mačkovité šelmy, primáty, papagáje, dravce, mnohé plazy či koraly. Taktiež vybrané druhy mušlí, kaktusy, orchidey či tropické dreviny.


Na svojich webových stránkach to uvádza Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) a ministerstvo životného prostredia.

"Obchodníci niekedy zneužívajú neznalosť turistov a ponúkajú im na predaj tovar, s ktorými sa obchodovať nesmie alebo ho bez povolenia nemožno vyviezť z krajiny. Skutočnosť, že takýto 'tovar' je voľne ponúkaný na predaj, neznamená, že kúpiť ho a priviezť domov je legálne," uviedla inšpekcia. Dodala, že neznalosť predpisov v tomto prípade neospravedlňuje.

Za exempláre ohrozených druhov chránených Washingtonským dohovorom (CITES) sa nepovažujú iba živé živočíchy a rastliny, ale aj mŕtve jedince, ich časti a výrobky z nich. Môže ním byť kabelka, topánky, peňaženka či opasok vyrobený z krokodílej alebo hadej kože, soška zo slonoviny alebo vzácneho druhu dreva. Taktiež niektoré mušle, výrobky z pancierov korytnačiek, vysušené morské koníky, prípravky tradičnej ázijskej medicíny, kozmetika a akékoľvek prípravky s obsahom živočíchov alebo rastlín, vysvetľuje SIŽP.

Mnohé suveníry podliehajú hraničnej kontrole a v prípade, že ide o exempláre CITES, vzťahujú sa na ne podľa inšpektorov prísne vývozné a dovozné podmienky. Takéto exempláre nemôžu byť dovážané a vyvážané cez hranice Európskej únie bez špeciálneho povolenia.

Dovolenkujúcemu môže byť pri colnej kontrole batožiny tovar zadržaný a bude vyzvaný na predloženie povolení. "V prípade nedodržania právnych predpisov CITES hrozí podľa legislatívy platnej na území SR fyzickým osobám pokuta od 66,38 eura až do 9958 eur a prípadne aj zhabanie exemplára. V obzvlášť závažných prípadoch, napríklad pašovanie, nelegálne obchodovanie, hrozí osobám dokonca trestné stíhanie a uväznenie," poukázala SIŽP.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.04.2016
Mesto chce zakázať nočné parkovanie nákladných áut na Podbrezinách
Liptovskomikulášska mestská samospráva sa snaží riešiť problematiku parkovania na najväčšom sídlisku Podbreziny.
viac
31.03.2017
Poslanci mestského zastupiteľstva schválili zákaz hazardu v Bratislave
Všeobecne záväzné nariadenie o zákaze hazardu, ktoré na včerajšom zasadnutí mestského zastupiteľstva predložil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal bolo prijaté. Z 30 prítomných poslancov hlasovalo 27 za, dvaja nehlasovali a jeden sa zdržal. Znamená to, že hazard z Bratislavy postupne zmizne.
viac
28.03.2018
Petičný výbor zabojuje za zachovanie zákazu hazardu v Bratislave
Zástupcovia petičného výboru na čele s predsedom a zároveň primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom dnes deklarovali, že sú odhodlaní bojovať za to, aby zákaz hazardu v Bratislave ostal aj naďalej v platnosti.
viac
17.04.2019
Zákaz jednorazových plastov – prvý krok k čistejším oceánom
Od leta 2021 si zákazníci nekúpia deväť druhov jednorazových plastov v štátoch Európskej únie. Plastové taniere a príbory, miešadlá na nápoje, slamky na pitie, paličky od balónov, vatové tyčinky do uší a obaly, nádoby i poháre na potraviny, vyrobené z expandovaného polystyrénu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %