Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
05.04.2022 07:45

Pri obnove kultúrneho dedičstva sa ráta so zapojením ľudí z lokalít MRK


Ilustračná snímka.


Ministerstvo kultúry (MK) SR má záujem spustiť projekt, ktorý by realizáciou podpory kultúrneho dedičstva podporil zamestnanosť ľudí žijúcich v lokalitách s prítomnosťou marginálnej rómskej komunity.


"Aktuálne prebiehajú rokovania o možnosti financovania a realizácie takéhoto projektu," informovala TASR hovorkyňa rezortu Zuzana Viciaňová.

Projekt by mal byť systémovým riešením, ktorý umožní plnohodnotne pokračovať v programe obnovy hradov s pomocou nezamestnaných. K pripravovanému projektu sa vyjadroval aj Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. "Úrad je členom komisie monitorovacieho výboru pri operačnom programe ľudské zdroje (OP ĽZ) a projektový zámer sme pripomienkovali," uviedol Michal Šľachta z kancelárie splnomocnenca.

V koncoročnom rozhovore pre TASR už ministerka kultúry Natália Milanová avizovala prípravu národného projektu, ktorý by umožnil predĺžiť dobu zabezpečenia financovania miezd pracovníkov podieľajúcich sa na obnove kultúrneho dedičstva.

Projekt Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva funguje od roku 2011. Až do roku 2020 kombinoval projekt dotačné zdroje Ministerstva kultúry SR a Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktoré refundovalo mzdu a odvody zapojených nezamestnaných. MK v rámci programu Obnovme si svoj dom poskytovalo ročne vyše 12 miliónov eur, MPSVR preplácalo náklady v objeme približne 3,5 milióna ročne. Keď MPSVR avizovalo, že na pokračovanie nemá disponibilné zdroje, MK začalo hľadať alternatívne riešenia. Zo svojho rozpočtu napokon vyčlenilo ďalší milión eur, aby projekt v obmedzenej podobe mohol v roku 2021 fungovať. Zároveň rezort prisľúbil hľadať systémové riešenie do budúcnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2020
MV SR opätovne vyhlásilo výzvu na podporu prístupu k pitnej vode
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky vyhlásilo ďalšiu výzvu zameranú na prístup k pitnej vode v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít (MRK), ktorá je spolufinancovaná zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
viac
21.10.2020
Obce môžu požiadať o covid terénnych asistentov v MRK
Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity spustil výzvu na predkladanie žiadostí o terénnych asistentov, ktorí pomôžu s monitorovaním stavu rizika či možností nákazy a vývinu ochorenia COVID-19 priamo v dotknutých MRK.
viac
04.01.2022
Na projekt obnovy hradov s pomocou nezamestnaných sme našli riešenie
Financovanie projektu obnovy hradov s pomocou nezamestnaných, ktorý mohol v roku 2021 pokračovať len s obmedzenými zdrojmi, bude v nasledujúcom dvojročnom období zabezpečený prostredníctvom relokácie nevyužitých eurofondov. Uviedla to ministerka kultúry Natália Milanová.
viac
09.06.2022
Nový národný projekt obnovy hradov s pomocou nezamestnaných čaká na odobrenie EK
Nový národný projekt, ktorý mal byť systémovým riešením takmer zastaveného programu obnovy hradov s pomocou nezamestnaných, stále ostáva len na papieri. Ministerstvo kultúry (MK) SR vysvetľuje, že spustenie projektu čaká na odobrenie z Bruselu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %