Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
28.09.2022 09:30

Prievidza chce zmierniť dosahy zmeny klímy, pripravila stratégiu


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Prievidza chce zmierniť nepriaznivé dosahy klimatickej zmeny na svoje územie i obyvateľov.


Stratégiu adaptácie mesta na zmenu klímy pripravilo ako jeden z výstupov projektu Podpora kapacít verejnej správy v okrese Prievidza, zamerať sa chce na zvýšenie využitia zelených opatrení pred následkami povodní, zadržiavanie vody v krajine či ochranu ekosystémov. Dokument schválili mestskí poslanci na svojom rokovaní v pondelok.

"Stratégia je prvá klimatická štúdia, ide o jeden z výstupov už implementovaného projektu, ktorý mesto realizuje. Základnou ideou dokumentu je identifikovať riziká, ktoré mesto čakajú vzhľadom na klimatické zmeny, a začať sa snažiť robiť také opatrenia, aby sme ich eliminovali alebo najlepšie predchádzali," uviedol vedúci referátu pre projekty a investície mesta Ivan Benca.

Štúdia podľa neho už aj definuje niektoré opatrenia, ktoré by mesto malo pri projektových zámeroch alebo činnostiach začať pripravovať a realizovať, pričom o tieto sa bude snažiť.

Samospráva už pripravila viacero projektov, ktoré majú zmierniť následky klimatických zmien. Sleduje nimi prípravu na extrémne prejavy počasia, meniace sa klimatické podmienky, a to aj v kontexte už zaznamenaných problémov, akými boli medzi inými povodne v roku 2010. Ide o revitalizáciu vnútrobloku na Ulici M. Mišíka, vodozádržné opatrenia na Mierovom námestí, mestskom parku a Námestí slobody. Radnica sa chce zamerať i na územnoplánovacie a stavebné opatrenia v podobe stavebnej uzávery v zosuvných územiach, zvýšenia podielu ekostabilizačných prvkov, realizácie zelených fasád, dažďových záhrad či výmeny nepriepustných povrchov za priepustné.

V rámci organizačných opatrení chce samospráva dbať na pravidelnú údržbu korýt riek a potokov, tienenie či revitalizáciu zelených plôch, v rámci technických opatrení plánuje okrem iného vytvoriť zariadenia na racionálne využívanie odpadovej vody, riešiť protipovodňovú ochranu či vytvoriť mestskú sieť meteorologických staníc. Medzi opatrenia strategicko-ekonomického charakteru zaradilo mesto ukončenie podpory výroby elektriny z domáceho uhlia v tepelnej elektrárni Nováky, následné zníženie emisií skleníkových plynov a emisií znečisťujúcich látok ovzdušia. Na vykurovanie mesta bude podľa samosprávy využívaná iba udržateľná biomasa.

"Dokument však na oveľa širšej báze definuje opatrenia, ktoré by malo mesto a ďalšie samosprávy robiť, aby sme predišli neblahým javom, s ktorými sa boríme počas každého leta," skonštatoval Benca.

Mesto sa podľa neho bude snažiť navrhnuté opatrenia zakomponovať do každého projektového zámeru, ktorý bude robiť, projekty chce financovať jednak z prostriedkov Európskej únie, ale i vlastných zdrojov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.02.2020
Envirorezort predstavil nízkouhlíkovú stratégiu
Náklady na rapídne znižovanie emisií skleníkových plynov budú predstavovať 1,8 % HDP ročne do roku 2040. Boj proti zmene klímy však prináša nevyčísliteľné zdravotné, environmentálne a ekonomické benefity.
viac
07.10.2020
Národná adaptačná stratégia má zvýšiť pripravenosť Slovenska na zmenu klímy
Akčný plán na implementáciu stratégie adaptácie SR na zmenu klímy (NAP) má pomocou adaptačných opatrení a úloh zvýšiť pripravenosť Slovenska na dôsledky zmeny klímy.
viac
25.08.2022
Handlová sa chce klimatickej zmene venovať koncepčne, pripraví stratégiu
Mesto Handlová sa chce dôsledkom klimatickej zmeny venovať koncepčne. Plánuje pripraviť strategický dokument, ktorý bude riešiť problematiku energetickej efektívnosti, životného prostredia či dopravy.
viac
02.09.2022
Prievidza dofinancuje výdavky na energie o 117 000 eur
Mesto Prievidza dofinancuje výdavky na elektrickú energiu zatiaľ vo výške 117 000 eur. Sumu zahrnulo do druhej úpravy rozpočtu, ktorú na svojom rokovaní v utorok schválili mestskí poslanci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %