Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
23.01.2020 05:55

Prírodný cintorín v Seredi bude pre domácich i zosnulých z iných miest


Snímka zdroj: mesto Sereď


Na ploche 539 štvorcových metrov má v priebehu tohto roka vzniknúť v Seredi Záhrada spomienok. Ako pre TASR potvrdil primátor Martin Tomčányi, mesto plánuje vybudovať prírodný cintorín – miesto na alternatívne pochovávanie zosnulých.


S kapacitou približne 250 miest má vyrásť ako druhý na Slovensku po meste Zvolen v priestore starého cintorína na Kasárenskej ulici.       

Radnica má už vypracovanú architektonickú štúdiu, prevádzkový poriadok schválili poslanci na jeseň v rámci všeobecne záväzného naradenia (VZN) o pohrebiskách mesta Sereď. To určuje, že pochovávať sa na prírodnom cintoríne bude dať až po uzatvorení nájomnej zmluvy, a to najviac na desať rokov. Pozostalí budú mať možnosť vybrať si miesto na uloženie urny alebo priame vsypanie popola buď v okolí stromov, alebo v okolí záhonov, s rozptylovou lúčkou sa nepočíta. Po desiatich rokoch správa uvoľní každé miesto na pochovanie ďalšieho zosnulého, pričom používať sa budú urny iba z rozložiteľných materiálov.       

„Medzi hlavné ciele projektu na prírodné pochovávanie patrí ochrana prírody a podpora biodiverzity bez použitia pesticídov,“ uvádza sa v projekte, ktorý sa aktuálne uchádza aj o grant Nadácie Slovenskej sporiteľne. Z mestského rozpočtu počíta s 11.000 eurami, ak by získal grant vo výške 8000 eur, participácia radnice by sa znížila.       

Prírodný cintorín bude vybudovaný ako oddychová zóna, k miestam uloženia popola bude možné klásť iba živé kvety a sviečky bez plastových obalov. Vedúca oddelenia životného prostredia na mestskom úrade v Seredi Daniela Vašková Kasáková uviedla pre TASR, že v meste zaznamenali pozitívne ohlasy na myšlienku vyčlenenia priestoru na prírodné pochovávanie. „Ide väčšinou o mladšiu generáciu,“ konštatovala. Prijaté VZN nebráni podľa jej vyjadrenia pochovaniu aj zosnulých z iných miest Slovenska.        

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.06.2016
Botanická, Fándlyho i zámocká záhrada otvoria svoje brány
Počas nadchádzajúceho víkendu otvorených parkov a záhrad budú v Trnavskom kraji sprístupnené dve výnimočné záhrady.
viac
20.06.2017
Vo Zvolene sa chystajú vytvoriť prvý prírodný cintorín na Slovensku
Za projektom stojí Centrum etickej a environmentálnej výchovy Živica a Andrea Uherková, absolventka Sokratovho inštitútu, spolu so súčasnou študentkou inštitútu Monikou Suchánskou, ktorá v rámci svojho projektu otvára na Slovensku diskusiu o smrti a pohrebných rituáloch.
viac
05.12.2018
Nové Zámky: Mesto vybudovalo nový ekologický prírodný cintorín
Mesto Nové Zámky vybudovalo prírodný cintorín. Jeho zriadením mesto reagovalo na požiadavku občanov, ktorí majú záujem o ekologicky šetrnejšiu formu uloženia urny, skonštatoval primátor Otokar Klein.
viac
06.07.2019
Mesto Levice zisťuje názor obyvateľov na vytvorenie prírodného cintorína
Mesto Levice pripravilo anketu pre obyvateľov, prostredníctvom ktorej chce zistiť názor občanov na vybudovanie prírodného cintorína v meste. Prvý prírodný cintorín na Slovensku vznikol pred dvoma rokmi vo Zvolene.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %