Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
02.08.2023 07:00

Pustý hrad chcú zatraktívniť a ešte viac otvoriť návštevníkom


Na archívnej snímke nádvorie horného Pustého hradu vo Zvolene. Snímka zdroj: (tasr).


O finančnú podporu z eurofondov vo výške 1,7 milióna eur sa bude uchádzať mesto Zvolen s projektmi na obnovu a zatraktívnenie Pustého hradu. Uviedol to vedúci výskumu na Pustom hrade Ján Beljak.


"O eurofondy sa bude uchádzať mesto Zvolen v rámci Integrovanej územnej stratégie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a Programu Slovensko," uviedol Beljak.

Investíciou by sa podľa neho mal hrad ešte viac otvoriť návštevníkom, poskytnúť im priestor na kultúrne vyžitie a stretávanie. Budovať sa tam majú menšie stavby v duchu zachovania cenného územia.

Vedľa pódia pri vstupe na hrad by malo vzniknúť zázemie pre účinkujúcich a tiež nové toalety pre verejnosť. Objekt by mal byť napojený na fotovoltaické panely.

Celkom nové bude aj infocentrum, plánované na juh od východnej bašty. Budú tam aj miestnosti určené ako zázemie pre archeológov. V projekte sa počíta aj s využívaním interiéru kráľovskej obytnej veže na komorné kultúrne podujatia.

Na hrade by mala vzniknúť aj kovolejárska dielňa ako pripomienka minulosti. Takáto dielňa sa totiž na základe archeologických výskumov na hrade pravdepodobne aj nachádzala.

Súčasťou obnovy bude tiež rekonštrukcia lesnej cesty v podhradí v smere na Červený medokýš a revitalizácia okolia minerálneho prameňa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.08.2018
Pokrstili novú publikáciu o Pustom hrade
Mesto Zvolen vydalo novú knihu o Pustom hrade a Peťuši s najnovšími poznatkami z výskumov od autorov Jána Beljaka, Noémi Beljak Pažinovej, Michala Šimkovica
viac
30.05.2019
Zvolenský Deň detí plný smiechu a zábavy
Nedeľné dopoludnie bude vo Zvolene patriť deťom. Na tradičných oslavách MDD si užijú korčuľovanie, športovanie, tvorivé dielničky ale aj rozprávkový výstup na Pustý hrad.
viac
25.08.2021
Na Pustom hrade bude opäť kráľovská svadba
Reprodukcia kráľovskej svadby, ktorá sa pôvodne uskutočnila pred viac ako 750 rokmi na Pustom hrade nad Zvolenom, bude v sobotu (28. 8.) na tom istom mieste.
viac
23.10.2021
Na Pustom hrade otvorili obnovený náučný chodník s 21 tabuľami
Počas slávnostného otvorenia náučného chodníka boli návštevníkom predstavené i archeopieskovisko a štúdia realizovateľnosti via ferratového areálu v okolí hradu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %