Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
07.07.2018 06:55

Rákociho palác ožije vyššou spoločnosťou


Ilustračná snímka.


V Rákociho paláci v Krajskom múzeu v Prešove na jeden deň ožije vyššia spoločnosť. Chýbať nebude vznešená hudba ani nádherný odev. Návštevníci môžu v rámci podujatia My, vyššia spoločnosť, ktoré sa uskutoční v prvú júlovú nedeľu zažiť na vlastnej koži ako sa voľakedy zabávali páni.


Podujatie je súčasťou cyklu Leto s Rákocim, ktoré múzeum organizuje už po tretíkrát. „Myšlienka letných akcií v átriu Krajského múzea vznikla ešte v roku 2016. Chceli sme ponúknuť Prešovčanom ale aj turistom štyri zaujímavé popoludnia spojené s prehliadkou múzejných expozícií.“ hovorí o podujatí riaditeľka Krajského múzea v Prešove a autorka tohto projektu PhDr. Mária Kotorová, PhD.

Leto s Rákocim má už punc tradičného podujatia. Úvodné nedeľné popoludnie 8. júla spríjemní svojim koncertom súbor KOMORINA. V jeho podaní ožijú skladby takých majstrov ako boli Bach, Mozart, Vivaldi, Händel či Chopin, ale aj ďalších výnimočných autorov. Chýbať samozrejme nebude ani ukážka toho, ako sa vyššia spoločnosť voľakedy obliekala.

„Počas koncertu bude komentovaná prehliadka replík historických - renesančných a barokových kostýmov z produkcie Súkromnej spojenej školy, Biela voda 2 v Kežmarku.“ dodáva riaditeľka Krajského múzea v Prešove PhDr. Mária Kotorová, PhD.

 Záštitu nad podujatím prevzali primátorka mesta Ing. Andrea Turčanová a predseda Prešovského kraja PaedDr. Milan Majerský, PhD. Vstup na podujatie je v rámci vstupenky do múzea. Ak ste teda ešte v Krajskom múzeu neboli, môžete využiť toto nedeľné popoludnie a spojiť prehliadku múzea s príjemným podujatím.

 Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956. Od 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Spolu s pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou múzea je expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku ako aj živé archeologické múzeum v prírode v Hanušovciach nad Topľou, ktoré je u nás jediné svojho druhu. Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábik zo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

Autor: (ts)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.07.2018
Krajské múzeum v Prešove predstaví rebelantskú históriu rodu Rákoci
V Rákociho paláci opäť povstanú rebeli. Poslednú júlovú nedeľu budú môcť návštevníci Krajského múzea v Prešove prežiť históriu jedného z najvýznamnejších uhorských rodov doslova na vlastnej koži. Na svoje si však prídu aj tí najmenší.
viac
03.04.2019
Krajské múzeum v Prešove predstaví kamene učencov
Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu obdivovať tajomné umenie suiseki. Táto umelecká forma prezentuje kamene nájdené v prírode, ktoré svojím tvarom pripomínajú niečo výnimočné. Výstavu sprístupnia vo štvrtok v Rákociho paláci.
viac
27.09.2019
Rákociho palác – patril vôbec rodine Rákociovcov
Krajské múzeum v Prešove predstavilo verejnosti svoje sídlo na základe najnovších výskumov v rámci tradičného cyklu Čaj o piatej u Rákociho. Podujatie sa uskutočnilo 18. septembra.
viac
21.07.2021
Rákociho palác rozozvučia staré melódie aj Prešovský graduál
Krajské múzeum v Prešove pripravilo pre svojich návštevníkov ochutnávku zo svetskej hudby 17. a 18. storočia. Kapela Musica Historica z Budapešti vystúpi v Prešove po prvýkrát.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %