Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
14.10.2022 04:15

Rozvoju duálu môže napomôcť talentcentrum i kariérne poradenstvo


Ilustračná snímka.


Potvrdiť fakty a zbúrať mýty o duálnom vzdelávaní, ale aj vysvetliť, čo prináša do stredných škôl a prostredia pracovných prevádzok bolo cieľom piatej sektorovej konferencie Prešovského samosprávneho kraja (PSK), ktorá sa uskutočnila v stredu (12. 10.) v Prešove.


Ako informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová, konferencia prepojila stredné odborné školstvo a zamestnávateľov so zástupcami základných škôl a kariérneho poradenstva.

Počet žiakov zapojených do duálu sa v Prešovskom kraji podľa Jeleňovej od roku 2018 zvýšil až pätnásťnásobne. Aktuálne v ňom figuruje vyše 1300 žiakov a 400 certifikovaných prevádzok.

Konferencia ponúkla priestor na diskusiu o nastavení spolupráce v duáli, jeho kvalite i potrebe sprevádzania žiakov na školách. Konala sa s účasťou zástupcov zamestnávateľov, stredných i základných škôl, ako aj kariérneho poradenstva.

"Máme už 244 absolventov - dualistov,  nateraz máme v duáli zapojených 138 programátorov obrábacích strojov, 77 mechanikov-elektrotechnikov, 235 kuchárov a čašníkov, ale chceme ich mať ešte viac v týchto aj iných oblastiach a nielen v spádových regiónoch Prešova, Popradu, Bardejova, ale naprieč celým krajom," uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Do duálu sa zapájajú stredné odborné školy, stredné priemyselné školy, ako aj hotelové či obchodné akadémie. Najviac sa dotýka sféry obchodu a služieb, strojárenstva a ďalších priemyselných odvetví. V Prešovskom kraji je aktuálne v duáli 36 stredných odborných škôl, z toho 31, ktoré zriaďuje krajská samospráva.

"V procese prípravy na budúce povolanie je nevyhnutné podchytiť záujem už pri výbere strednej školy. V tom by nám mohli pomôcť talentcentrá, ktoré v kraji chýbajú a ktoré žiakovi ukážu, na čo má a na čo nie. Rozbehli sme potrebné kroky, aby sme práve takéto talentcentrum pre profesijnú orientáciu vybudovali v Prešove," povedal Majerský.

Ako dodal, na zriadenie talentcentra už poslanci krajského zastupiteľstva schválili finančné prostriedky vo výške 300 000 eur. S jeho prípravou sa začalo s tým, že nachádzať by sa malo v krajskom meste v Spojenej škole Ľ. Podjavorinskej. Išlo by o jeden z nástrojov podpory sprevádzania žiakov pri výbere strednej školy a budúceho profesijného zamerania.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.12.2016
Spoločenská zodpovednosť a duálne vzdelávanie
Štátny inštitút odborného vzdelávania zorganizoval workshop, ktorý bol zameraný na spoločenskú zodpovednosť a duálne vzdelávanie. Teda na dva piliere, ktoré sú úzko spojené s transformačnými procesmi, ktoré nás sprevádzajú už 27 rokov.
viac
08.11.2018
Župné stredné školy v systéme duálneho vzdelávania hodnotili prvú trojročnicu
Najviac žiakov má v systéme duálneho vzdelávania v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) zapojených Stredná odborná škola strojnícka v Považskej Bystrici. S počtom 217 dualistov je škola druhou najlepšou v rámci celého Slovenska.
viac
14.06.2021
PSK má do duálneho vzdelávania zapojených 809 žiakov
Prešovský samosprávny kraj (PSK) zaznamenal v aktuálnom školskom roku vo svojich stredných školách napriek pandémii vyššie počty nových žiakov zapojených do systému duálneho vzdelávania.
viac
17.06.2022
Školáci z hornej Nitry sa môžu s duálnym vzdelávaním zoznámiť priamo vo výrobe
Žiaci druhého stupňa základných škôl (ZŠ) na hornej Nitre majú po novom možnosť zoznámiť sa so stredoškolským duálnym vzdelávaním priamo vo výrobnom procese.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %