Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
06.04.2023 02:25

Samospráva bude rokovať o zachovaní pôrodnice v nemocnici


Ilustračná snímka: (tasr).


Samospráva Partizánskeho a vedenie partizánskej nemocnice bude rokovať s Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR, ako i politickými stranami o zachovaní tamojšej pôrodnice. Informoval o tom na sociálnej sieti primátor Jozef Božik.


Primátor spolu s riaditeľom nemocnice Gabrielom Krbúšikom ubezpečili, že gynekologicko-pôrodnícke, ako i neonatologické oddelenie do 31. decembra tohto roka naďalej normálne pracujú. "Pred pandémiou, teda v roku 2019, sa v našej nemocnici narodilo viac ako 652 detí. I počas pandémie sa v roku 2020 narodilo v našej pôrodnici 559 detí a v roku 2021 ich bolo 448. Prepad pod 400 nastal až v minulom roku," priblížil Božik. Samospráva i vedenie nemocnice chcú podľa neho urobiť všetko preto, aby pôrodnicu zachránili.

Božik pripomenul, že mestá Partizánske a Myjava spoločne s Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK) naďalej zbierajú podpisy pod petíciu za zaradenie tamojších zdravotníckych zariadení do druhej úrovne v rámci kategorizácie nemocníc. Vyzbierali podľa neho už takmer 30 000 podpisov. "Spoločne pôjdeme aj na MZ SR s petíciou. Zároveň intenzívne komunikujem so stranami bývalej koalície i opozície, aby po voľbách prehodnotili toto rozhodnutie. Celá mestská rada i vedenie nemocnice sa budú spoločne snažiť urobiť maximum," doplnil primátor.

Nemocnicu v Partizánskom vlastní mesto a v nájme ju má Svet zdravia, nemocnica v Myjave patrí pod zriaďovateľskú pôsobnosť TSK.

Pôrodnice, v ktorých sa ročne narodí menej ako 400 detí, by mali skončiť od nového roka. Vyplýva to z vyjadrení štátneho tajomníka MZ SR Michala Palkoviča. Podľa medializovaných informácií ide o pôrodnice v Partizánskom, Snine, Revúcej, Myjave a Kráľovskom Chlmci. Rušenie piatich pôrodníc má priniesť druhá fáza optimalizácie siete nemocníc.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.09.2021
Samosprávy Vranovského okresu spustili petíciu za zachovanie nemocnice
Redukovanie poskytovania zdravotnej starostlivosti na doliečovacie zariadenie by bolo krokom späť v rozvoji regiónu, znamenalo by tiež problematickú dostupnosť v prípade akútnych stavov, tvrdia starostovia. Namietajú tiež proti "rozhodovaniu od stola" bez znalosti miestnych pomerov.
viac
12.04.2023
Mesto spísalo petíciu za zachovanie nemocnice v jej doterajšom rozsahu
Mesto Revúca spísalo petíciu za zachovanie Nemocnice s poliklinikou Revúca v celom jej doterajšom rozsahu poskytovaných zdravotníckych činností.
viac
14.04.2023
Nemocnica nesúhlasí so zrušením pôrodnice, poukazuje na špecifiká regiónu
Nemocnica v Snine nesúhlasí so zrušením pôrodnice. Argumentuje tým, že by to sťažilo zdravotnú dostupnosť, keďže región okresu Snina je špecifický svojimi geografickými danosťami.
viac
25.11.2023
BBSK: Krajskí poslanci vyjadrili podporu zachovať žiarsku pôrodnicu
Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja vyjadrilo podporu zachovať žiarsku pôrodnicu, ktorá má pre nedostatok personálu pozastaviť svoju prevádzku na tri mesiace. Na rokovaní zastupiteľstva vo štvrtok schválili krajskí poslanci podporné uznesenie, v ktorom nesúhlasia s takýmto krokom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %