Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
18.01.2018 04:27

Samospráva chce ľudí informovať cez sms-ky


Mestský úrad Zlaté Moravce. Snímka zdroj: (zlatemoravce.eu).


Mesto Zlaté Moravce má v pláne zaviesť nový informačný systém prostredníctvom sms správ a emailov. Ľudia by tak mohli cez svoje mobilné telefóny a počítače dostávať vždy včas všetky dôležité oznamy i kultúrne pozvánky. Samospráva už odoslala prvé skúšobné správy.


Vedenie mesta sa podľa vyjadrenia viceprimátora Zlatých Moraviec Mareka Holuba rozhodlo pre zavedenie tejto služby najmä z toho dôvodu, že mestský rozhlas je dlhodobo v zlom technickom stave a jeho oprava v súčasnosti ani nie je v pláne. Funkčný je len v mestských častiach Chyzerovce a Prílepy.

Podnet však podľa viceprimátora prišiel aj zo strany občanov i mestských poslancov. Poslanec Michal Cimmermann apeloval už na novembrovom zasadnutí zlatomoravského zastupiteľstva, aby bola táto služba u nás zavedená. „Myslím si, že v súčasnosti už pomaly každý má mobilný telefón, takže je to najúčelnejší a najrýchlejší spôsob informovania občanov,“ povedal Cimmermann.

Skúška správ už prebehla

Mesto začalo vo veci konať v závere minulého roka. Prvé testovacie správy boli radnicou odoslané v stredu 6. decembra 2017. „Služba prebehla úspešne. V najbližších dňoch budeme spomedzi cenových ponúk vyberať najvhodnejšieho prevádzkovateľa daného systému. Následne bude systém spustený,“ hovorí Holub, podľa ktorého budú občania o spustení služby včas informovaní. Zároveň ich mesto požiada, aby poskytli svoje telefónne čísla alebo emailové adresy, na ktoré budú dostávať tie najdôležitejšie oznamy z mesta Zlaté Moravce.

„Jednotlivé telefónne čísla a emailové adresy budú rozdelené do skupín. Taktiež i mesto bude rozdelené do viacerých skupín. Keď bude správa týkajúca sa napríklad odstávky vody v jednej skupine mesta, tak túto správu dostanú len dotknutí obyvatelia danej lokality,“ vysvetľuje zástupca primátora.

Okrem spomínaných odstávok vody chce samospráva cez mobily a elektronickú poštu informovať aj o odstávkach plynu, elektrickej energie, prípadne podávať informácie o dopravných obmedzeniach. Chýbať by nemali ani kultúrne pozvánky na podujatia organizované mestom.

Mestské časti zapojené nebudú

Informačný systém bude podľa Holuba k dispozícii len pre ľudí z centra Zlatých Moraviec. Občania z mestských častí vraj doňho zapojení nebudú, nakoľko v Chyzerovciach a Prílepoch je funkčný rozhlas, ktorý vraj dokáže občanov včas informovať o všetkých potrebných veciach.

Zavedenie a chod celého systému by nemal byť pre mesto drahý špás. Holub odhaduje, že vstupné náklady vyjdú približne na sto eur. Mesačné náklady budú účtované podľa počtu rozoslaných správ. „Tie ceny sa hýbu v rozsahu od 20 do 80 eur. Platí sa len za sms správy. Odosielanie správ na emaily alebo do mobilnej aplikácie, ktorú niektoré spoločnosti taktiež ponúkajú, je úplne zadarmo,“ dodal.

Autor: (Peter KLIMANT)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.01.2017
Horná Seč informuje svojich občanov aj formou krátkych SMS správ a e-mailov
Obec Horná Seč v okrese Levice má záujem zlepšovať informovanosť svojich občanov, preto ponúka aj možnosť prijímania dôležitých obecných oznamov formou krátkych SMS správ a e-mailov.
viac
01.03.2018
Radnica spúšťa sms službu pre občanov o dianí v meste
Mesto Svit ponúka svojim občanom novú bezplatnú SMS službu, ktorá má zlepšiť ich kontakt so samosprávou.
viac
21.01.2019
Mesto si chce zobrať úvery na financovanie investícií
Mesto Zlaté Moravce plánuje prijať preklenovací a investičný úver v celkovej sume pol milióna eur. Prijatie preklenovacieho úveru v celkovej sume 452.265 eur a investičného úveru v objeme 47.735 eur budú schvaľovať mestskí poslanci na januárovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.
viac
22.05.2020
O aktualitách v meste Rajec sa obyvatelia dozvedia cez mobilnú aplikáciu
Aktuálne informácie o dianí v meste Rajec sprostredkuje nová mobilná aplikácia. Podľa Zuzany Ščasnej z oddelenia kultúry mestského úradu má novinka zabezpečiť efektívnejšiu komunikáciu medzi radnicou a obyvateľmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %