Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
15.04.2024 03:10

SAŽP pripravuje novú výzvu Obnov dom mini, na ktorú vyčlenila 36 miliónov eur


Ilustračná snímka Teraz.sk


Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) pripravuje novú výzvu Obnov dom mini, na ktorú je vyčlenených 36 miliónov eur pre vyše 3060 žiadateľov. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informoval poverený generálny riaditeľ Juraj Moravčík.


 Vláda by mala o výzve rozhodovať na najbližšom rokovaní. Podľa Moravčíka ide o mimoriadnu výzvu cielenú na obyvateľov ohrozených energetickou chudobou. "Bude cielená do oblasti Banskobystrického samosprávneho kraja a Košického samosprávneho kraja. Práve tam, kde je podľa údajov Európskej komisie najvyššia miera znečistenia ovzdušia, čiže reagujeme aj na rozsudok Európskeho súdneho dvora," vysvetlil. Predkladať energetické certifikáty podľa neho nebude potrebné, vyčlenené prostriedky je možné v prípade záujmu zvýšiť.         

Moravčík avizoval zámer zvýšiť počet hodnotiteľov, ktorí poskytujú energetické certifikáty. "Momentálne sme v procese náboru zamestnancov a ak bude proces úspešný, o čom som presvedčený, že bude, mali by sme od 2. mája prijať 37 alebo 38 zamestnancov práve do pobočiek Banská Bystrica a Košice, Prešov," oznámil Moravčík.         

Informoval aj o úrokoch z omeškania za včas nevyplatené faktúry po bývalom vedení. Pôvodných 90.000 eur sa mu tak podarilo znížiť približne o 20.000 eur. Podpísaný je splátkový kalendár. Avizuje aj trestné oznámenie.         

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v súvislosti s kritikou opozičného Progresívneho Slovenska aj v súvislosti s programom Obnov dom potvrdil problém s podmienkou vydávania energetických certifikátov, ktorú nastavila minulá vláda. "Potvrdenie vydáva približne 120 ľudí na Slovensku, odborných špecialistov, ktorí nestíhajú, a keďže nestíhajú, tak ľudia tieto certifikáty nevedia získať," načrtol.         

Podpredseda PS a Európskeho parlamentu Martin Hojsík v pondelok poukázal, že envirorezort je najpomalšou vládnou inštitúciou pri napĺňaní plánu obnovy. Osobitne upozornil na nedostatky v programe Obnov dom. "Táto dotačná výzva od začiatku čelila našej kritike za pomalé riešenie žiadostí. Často sa na odpovede čakalo a, žiaľ, stále čaká mesiace," zhodnotil.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.10.2022
O príspevok na obnovu rodinných domov bude možné požiadať od soboty
O príspevok na obnovu starších rodinných domov bude možné požiadať od soboty 15. októbra. Urobiť sa tak bude dať prostredníctvom webovej stránky www.obnovdom.sk. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
11.08.2023
V septembri vyhlásia štvrtú výzvu na obnovu rodinných domov
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlási 6. septembra štvrtú výzvu na obnovu rodinných domov. Priniesť má zníženie skleníkových plynov, ale aj úsporu financií či nové pracovné miesta.
viac
10.10.2023
SAŽP: O štvrtú výzvu z programu Obnov dom bol rekordný záujem
O štvrtú výzvu z programu Obnov dom bol rekordný záujem. Napriek kybernetickému útoku na server bolo 10.000 žiadostí zaregistrovaných za hodinu. Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) útok prešetruje.
viac
25.10.2023
SAŽP mapuje záujem majiteľov o príspevok na rekonštrukciu z programu Obnov dom
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) mapuje záujem majiteľov rodinných domov o príspevok na rekonštrukciu z programu Obnov dom. Chce zistiť pripravenosť majiteľov, či majú k dispozícií potrebné dokumenty ako energetický certifikát a projektové energetické hodnotenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %