Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
15.11.2016 07:00

SelectaDNA chráni váš majetok, zdravie aj život


Bodky predstavujú čísla, ktoré sú po zaschnutí viditeľné pod ultrafialovým svetlom a dajú sa identifikovať.


Palicou na zlodejov a lupičov sa stáva syntetická DNA, neviditeľná účinná zbraň v boji proti kriminalite. Túto revolučnú technológiu, ktorá aj preventívne pôsobí na zlodejov, priviezli na Slovensko z Anglicka, kde má výrazné úspechy.


Čo je podstatou syntetickej DNA? Je identifikovateľná podobne ako DNA. Ak si emulziou označíte predmet, ktorý chcete chrániť, má jedinečnú ochranu. V jednom sete emulzie sa nachádza tisíc mikrobodiek, v ktorých je laserom vyryté číslo majiteľa a produktu. Bodky predstavujú čísla. Po zaschnutí sú viditeľné pod ultrafialovým svetlom a dajú sa identifikovať.

Pri lúpežných prepadoch,napr. škôl, sú zase účinné tzv. DNA sprchy. Ak páchateľ odchádza s ulúpenými vecami, spustí sa na neho neviditeľná sprcha. Označí ho bez toho, aby si to všimol. Zostanú na ňom tisíce mikrobodiek, nezvratný dôkaz o jeho vine. Každá čiastočka nesie v sebe kód patriaci chránenému objektu. Postrek sa nedá zmyť vodou, vydrží na pokožke niekoľko týždňov.

Tento systém už využíva aj mesto Šaľa .

PROJEKT FINANČNE PODPORENÝ MINISTERSTVOM VNÚTRA SR

Viac v Obecných novinách č. 45-46/2016 na str. 14.

Autor: (jm-ppzsystem)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.03.2017
Mesto Žilina aj v roku 2017 podporí Hodinu Zeme
Projekt Hodina Zeme je celosvetová ekologická akcia zameraná na ochranu našej planéty Zem. Na Slovensku sa uskutoční už po ôsmykrát a mesto Žilina sa opäť do projektu zapojí tým, že v sobotu 25. marca 2017 zhasne od 20:30 do 21:30 hod. osvetlenie Katedrály Najsvätejšej Trojice a balustrády.
viac
10.09.2019
Súkromní vlastníci lesov kritizujú novelu zákona o ochrane prírody
Únia regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska žiada poslancov Národnej rady (NR) SR, aby nepodporili novelu zákona o ochrane prírody.
viac
26.11.2019
ZMOS skúma viaceré aspekty verejného osvetlenia v mestách a obciach
Združenie miest a obcí Slovenska začína s ďalším prieskumom. Aktuálny sa sústredil na postoje primátorov a starostov k verejnému osvetleniu a bezpečnosti priechodov pre chodcov.
viac
27.02.2020
Jarná uzávera turistických chodníkov v Národnom parku Malá Fatra
Národná park Malá Fatra upozorňuje návštevníkov územia na blížiacu sa každoročnú sezónnu uzáveru troch turistických chodníkov v období od 1. marca do 15. júna.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %