Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
14.12.2023 11:55

Skauti budú cez víkend roznášať Betlehemské svetlo po celom Slovensku


Ilustračná snímka (TASR)


Cez víkend (16. - 17. 12.) budú skauti roznášať Betlehemské svetlo po celom Slovensku prostredníctvom vlakov. Postupne ho doručia na vlakové stanice, kam si poň môže prísť každý, kto má záujem.


Svetlo sa tak dostane do viac ako 300 slovenských obcí a to aj na miesta, kde nie je priame vlakové spojenie. TASR o tom informovala tajomníčka Rady pre komunikáciu Slovenského skautingu Mária Dirgová.         

Vlakový rozvoz sa začne v sobotu v Bratislave o 7.52 h rýchlikom na trase Bratislava - Banská Bystrica. Betlehemské svetlo svoju púť vlakmi tohto roku ukončí v stanici Bardejov, a to o 19.30 h. Vlakmi budú pokryté aj regióny, ako Záhorie, Kúty, Skalica, Šurany, Trstená, horná Nitra, Prievidza. Zároveň tiež tiež obce na východnom Slovensku, ako Bardejov, Medzilaborce, Prešov, Vranov nad Topľou, Humenné, Trebišov, Michalovce, Čierna nad Tisou a Stakčín.                

"Na vlakových staniciach, kam v sobotu dorazí Betlehemské svetlo, už budú čakať skauti s lampášmi. Do Štedrého dňa ho budú roznášať v jednotlivých mestách a dedinách, do nemocníc, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti, azylových domov, na sväté omše alebo ho doručia k ľuďom priamo domov," priblížil koordinátor Betlehemského svetla na Slovensku Marián Suvák.       

V nedeľu skauti vynesú Betlehemské svetlo na Lomnický štít, Hrebienok a do Tatranského ľadového dómu.         

Betlehemské svetlo bude do Štedrého dňa k dispozícii na odpálenie vo väčšine slovenských kostolov. Skauti odporúčajú ľuďom, ktorí si chcú vziať plameň domov, aby si so sebou priniesli sviečku alebo lampu chránenú pred vetrom. Doma by mali Betlehemské svetlo nechať na bezpečnom, dobre vetranom mieste s nehorľavým okolím.         

Slovenskí skauti Betlehemské svetlo prevzali v sobotu (9. 12.) z Rakúska. O deň neskôr ho odovzdali skautom z Ukrajiny a Poľska.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2017
Betlehemské svetlo príde na Slovensko 16. decembra
Slovenskí skauti prinesú v sobotu 16. decembra Betlehemské svetlo z Rakúska, kde ho pre všetkých ľudí na Slovensku odpália vo viedenskom rímskokatolíckom farskom kostole sv. Františka z Assisi. Informoval o tom koordinátor Betlehemského svetla Marián Suvák.
viac
11.12.2019
Prievidzskí skauti prinesú Betlehemské svetlo už tridsiatykrát
Skautskí dobrovoľníci budú roznášať Betlehemské svetlo už tridsiatykrát. Plamienok odpálený v Bazilike Narodenia Pána sa rozšíri aj po Prievidzi a okolitých obciach na Hornej Nitre.
viac
16.12.2019
Skauti doniesli betlehemské svetlo do Bratislavy ako symbol pokoja a porozumenia
Slovenskí skauti doniesli v nedeľu betlehemské svetlo do Katedrály svätého Martina v Bratislave. Prvýkrát si budú môcť ľudia až do vianočných sviatkoch odpáliť zo svetla v katedrále. Pre TASR to povedala Mária Strýčková z Federácie skautov Európy.
viac
10.12.2021
Betlehemské svetlo príde na Slovensko tento víkend
Betlehemské svetlo príde na Slovensko tento víkend, skauti ho prinesú po 32-krát. Prezidentka Zuzana Čaputová prijme Betlehemské svetlo v pondelok (13.12.), pôjde tak o prvé oficiálne prijatie na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %