Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
11.04.2022 08:25

Snaha o regeneráciu miest a vidieka nemôže ostať iba na pleciach komunít


Ilustračná snímka: (tasr).


Snaha o regeneráciu miest, vidieka a samotnej architektúry nemôže ostať iba na pleciach komunít a práce architektov. Tvrdí to Slovenská komora architektov (SKA).


Jej predseda Iľja Skoček vidí potrebu v cieľavedomej angažovanosti samospráv, verejnej a štátnej správy. Komora v utorok (5. 4.) zorganizovala v Bratislave podujatie, ktorého hosťom bol dánsky architekt a urbanista Jan Gehl. Spolu s ďalšími hosťami sa bavili o budúcnosti miest.

Mestá budúcnosti nemôžu byť podľa architektov iba o budovách, ale predovšetkým o tých, ktorí v nich žijú. Autá by mali ustúpiť chodcom i cyklistom a extravagantné tvary stavieb nesmú byť dôležitejšie ako verejné priestranstvá, ktoré ich obklopujú.

Podľa Gehla rozhodujúce je pri tvorbe miest sústrediť sa na prirodzené preferencie ľudí. Cieľom by, ako tvrdí, mala byť tradičná mestská zástavba postavená na ľudskej mierke. Vychádzajúca z pohľadu bežného človeka, ktorý sa presúva po meste peši rýchlosťou päť kilometrov za hodinu.

Napríklad Bratislava by sa podľa Gehla nemala inšpirovať Dubajom a jeho výškovými budovami. Vzorom by podľa odborníka mali byť skôr talianske sídla s ich dôrazom na kvalitu verejných priestranstiev. "Dobrým znakom mesta je, ak na jeho uliciach stretnete veľa ľudí, vrátane detí a seniorov. Nie áut," upozornil.

Mestá budúcnosti by teda nemali byť hlavne o technologických "vychytávkach", ale rešpektovať pešiu, prípadne cyklistickú dopravu, preferovať hustejšiu zástavbu na úkor rozvoľnenej modernistickej architektúry, ktorú poznáme predovšetkým zo socialistických sídlisk.

Hlavnou atrakciou miest boli podľa architekta vždy ľudia. "Preto treba dať priestor im. Bez toho, aby mohli voľne chodiť a stretávať sa, to nepôjde," tvrdí. To úzko súvisí aj s požiadavkou trvalej udržateľnosti miest.

"Netreba vymýšľať vymyslené. Vždy sa potvrdilo, že čo sa osvedčilo a realizovalo na jednom mieste, dá sa presadiť aj inde. Je to najúčinnejší a najlacnejší postup," poznamenal Gehl.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2016
Ako sa vysporiadali s novým zákonom o odpadoch mestá a obce? Čo musia zvládnuť?
Mestá a obce čaká neľahká úloha. Počas roku 2016 sa budú musieť popasovať s novými povinnosťami, ktoré im priniesol zákon o odpadoch.
viac
26.05.2016
V Brezne odštartoval štvordňový maratón podujatí a programov
Do programu Dní mesta Brezna mali možnosť zasiahnuť aj samotní obyvatelia. Vybrali si koncert skupiny Iné Kafe.
viac
21.10.2016
Združenie miest a obcí hornej Nitry si pripomenulo štvrťstoročnicu
V piatok 23. septembra sa v Dome kultúry v Kanianke zišlo približne 170 hostí, aby si pripomenulo 25 rokov od vzniku združenia. Stretli sa takmer všetci súčasní primátori i starostovia a viac ako päťdesiatka bývalých starostov. Medzi hosťami bol aj predseda ZMOS Michal Sýkora.
viac
31.01.2020
Mestá a obce budú zapojené do projektu Konferencia o budúcnosti Európy
Konferencia o budúcnosti EÚ bude v praxi prebiehať formou série diskusií s občanmi a bude sa vyhodnocovať v dvojročných intervaloch počas prebiehajúceho 5-ročného volebného obdobia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %